Solo: A Star Wars Story henkii villiä länttä

Tähtien sota-elokuvasarjan toinen yksittäinen antologiafilmi, Solo: A Star Wars Story tai lyhyemmin Solo on Tähtien sota-elokuvana piristävän erilainen. Lawrence Kasdanin käsikirjoittama ja Ron Howardin ohjaama filmi kuljettaa villin lännen sankarimyytin kaukaiseen galaksiin.

Kuten nimestä voi jo päätellä, valottaa Solo yhden Tähtien sota-universumin rakastetuimmista hahmoista, Han Solon elämää ennen kuin hänestä tuli vastarintaliikkeen sankaripilotti. Filmin alussa katsojalle esitellään salakuljettajana toimiva Solo, joka haaveilee lentäjän urasta. Pilotin natsat ei toivomalla tavalla saatuaan hän lyöttäytyy yksiin Tobias Beckettin (Woody Harrelson) ja tämän sekalaisen rikolliskoplan kanssa. Näin Solo ajautuu mukaan seikkailuun, josta ei käänteitä puutu. Matkalla tavataan myös aiemmista elokuvista tutut Chewbacca (Joonas Suotamo) ja Lando Calrissian (Donald Glover). Naiskauneutta tuo Solon ihastus, Qi`ra, jota näyttelee Emilia Clarke.

Ensimmäinen kysymys elokuvan alkaessa allekirjoittaneella oli, täyttääkö nuorta Soloa näyttelevä Alden Ehrenreich Harrison Fordin saappaat. Nuorukainen suoriutuu tehtävistään kunnialla siinä missä koko muukin näyttelijäkaarti.

Filmin parasta antia on kuitenkin käsikirjoitus. Poikkeuksena muihin Tähtien sota-elokuviin, on lännenelokuvilla kunnostautunut Kasdan yhdessä poikansa kanssa kirjoittanut eräänlaisen avaruuswesternin. Villin lännen tuovat mieleen niin hämärien kapakoiden pokeripöydät kuin joka puolella rehottava laittomuus. Vaihtelua entiseen tuo myös se, että imperiumin sotajoukkojen sijaan konnien osan ottavat jos minkälaiset hylkiöt galaksin eri laidoilta.

Filmistä löytyy myös monta länkkäreille tyypillistä kuvakulmaa maisemista puhumattakaan. Huomionarvoista on myös, että elokuvassa monasti kaksintaistelut ratkaistaan valomiekkojen sijasta tuliasein. Howard ohjaa taidolla ja autoelokuvista ponnistaneen miehen käsissä nopeat avaruusalukset ja takaa-ajokohtaukset ovat kuin sulaa vahaa. Yhteenvetona Solo viihdyttää dialogilla ja länkkärimeiningillä, mutta jää silti melko tavanomaiseksi genrejä yhdisteleväksi filmiksi. Elokuva olisi pystynyt vielä parempaan ja jos toimintakohtauksista olisi maltettu leikkauspöydällä karsia jokunen minuutti pois, olisi pistearvo noussut. Solo saa kolme pistettä viidestä ja se on valkokankailla 23.5.2018.

Teksti: Janne Kaarenoja

Kuvat: Jonathan Olley / Lucasfilm Ltd

Ei kommentteja, oletko sinä ensimmäinen?

Kommentoi