Ruotsin teatterit ahdingossa – Maria Sid “Yksityisellä puolella pelätään konkursseja”

Suomessa teatterit ottavat saleihin puolet siitä kapasiteetista, mikä oikeasti mahtuisi. Tilanne ei ole kovin hyvä, mutta vielä pahempi se on Ruotsissa, jossa rajoitukset on pistetty äärimmilleen. Muun muassa Tukholman Kaupunginteatterissa määrä, joka saliin otetaan, on hyvin pieni.

– Me saamme ottaa saliin vain 50 henkeä, Tukholman Kaupunginteatterin teatterijohtaja Maria Sid toteaa.

Ruotsissa, jossa keväällä korona jylläsi vielä pahemmin kuin Suomessa, ei teatterimaailmakaan ole säästynyt kurimukselta ja pelko teattereiden säilymisestä on suuri.

– Onhan tämä todella kovaa aikaa ja yksityisellä puolella pelätään konkursseja. Kriisi on todella syvä, Sid huokaa.

Kovista ajoista huolimatta synkkyyteen ei ole vaivuttu, vaan töitä on tehty sen eteen, että ihmiset pääsisivät edelleenkin katsomaan teatteria ja elokuvia.

– Meidän pitää myös näyttää sillä, kun avaamme teattereita ja elokuvateattereita, että pystyy vastuullisesti käymään harrastamassa kulttuuria, Sid vakuuttaa.

Ruotsissa koronaan on kuollut John Hopkinsin yliopiston tilastojen mukaan miltei kuusi tuhatta ihmistä ja sairastuneita on yhteensä liki sata tuhatta. Sidin johtaman Kaupunginteatterin henkilökunta on selvinnyt terveenä.

– Olen tehnyt paljon yhteistyötä tartuntatautilääkäreiden ja he neuvovat meitä. Yritämme tehdä todella tarkkaa työtä, Sid kertoo.

Tukholmassa asuva Maria Sid oli torstaina käymässä Helsingissä ohjaamansa elokuvan Risto Räppääjä ja väärä Vincent kutsuvierasensi-illassa.

Teksti: Joni Hildén

Kuva: Juhamatti Nieminen

Ei kommentteja, oletko sinä ensimmäinen?

Kommentoi