Aurora kahmi Jussi-palkintoja

Suomalaisen elokuvan juhlaa juhlittiin keskiviikkona Helsingin Kaapelitehtaalla. Paikalle oli saapunut kolme ja puoli sataa suomalaista elokuva-alan rautaista ammattilaista. Viime vuoden laatuleffojen joukosta yksi oli ylitse muiden, kun Miia Tervon Aurora putsasi palkintopöydän.

Aurora oli vuoden 2019 paras elokuva

Sen lisäksi, että Aurora palkittiin vuoden parhaana elokuvana, sai elokuvan naispääosaa esittänyt Mimosa Willamo myös roolistaan Jussin. Palkinnon saaminen selkeästi herkisti näyttelijättären ja hänen kiitospuheensa oli hyvin liikuttava, jossa kiitoksen sai niin perheenjäsenet kuin näyttelijäkollegat.

Parhaan miespääosan Jussin sai näyttelijä Pekka Strang elokuvasta Koirat eivät käytä housuja. Strang itse ei ollut päässyt paikalle, mutta kiitospuheen piti tuottaja Aleksi Bardy, joka tällä kertaa ei ollut puhetta hukannut, kuten kävi parhaasta leikkauksesta palkitun Mervi Junkkosen puheen kohdalla.

Pekka Strang palkittiin miespääosan Jussilla (Kuva: Helsinki-Filmi)

Kuten jo aiemmin mainittiin, Aurora vei useamman Jussin mukaansa ja muun muassa molemmat sivuosat menivät Auroralle. Naissivuosan sai ensimmäistä Jussi-palkintoaan noutamaan tullut näyttelijälegenda Miitta Sorvali.

Yhden illan tunteikkaimmista kiitospuheista piti miessivuosastaan Jussin saanut Chike Ohanwe. Ohanwen saama palkinto oli ensimmäinen Jussi, joka meni tummaihoiselle näyttelijälle ja hän muisti mainita puheessaan tuosta. Samoin hän kiitteli puheessaan Vaskivuoren lukiota, joka sai niin yleisön kuin juhlakalun itsensä herkistymään.

Miia Tervo sai sekä käsikirjoituksesta että ohjauksesta Jussi-palkinnon. (Kuva: Dionysos Films)

Vaikka Aurora keräsi seitsemän Jussi-palkintoa ja vei niin sivuosat kuin naispääosan sekä ohjauksen ja käsikirjoituksen, ei kovin paljon huonommalle jäänyt Jukka-Pekka Valkeäpään ohjaama Koirat eivät käytä housuja. Strangin miespääosa sekä leikkaus, mutta myös kuvaus (Pietari Peltola), musiikki (Michal Nejtek), äänisuunnittelu (Micke Nyström) ja maskeeraus (Aija Beata Rjabovska) meni Koirat eivät käytä housuja -elokuvalle.

Aurora vei pukusuunnittelun (Jouni Mervas) ja Marian paratiisi sai lavastuksesta (Jaagup Roomet) Jussin. Nordisk Filmin palkinto meni Tottumiskysymyksiä -elokuvalle ja Betoni-Jussilla yllätettiin tuottajalegenda Markus Selin. Yleisön valitsema paras elokuva taas oli Kari Tapion elämänkerta Olen suomalainen. Palkintoa Selinin kanssa oli noutamassa Kari Tapion poika Joona Jalkanen.

Olen suomalainen oli yleisön suosikki. (Kuva: Jaana Saarikko / Solar Films)

Lyhytelokuvan Jussi meni Anna Paavilaisen Kaksi ruumista rannalla -elokuvalle ja dokumenttielokuvan Jussin sai Reetta Huhtasen elokuva Aatos ja Amine.

Teksti: Joni Hildén

Kuvat: Dionysos Films, Helsinki-Filmi, Jaana Saarikko / Solar Films

Ei kommentteja, oletko sinä ensimmäinen?

Kommentoi