Kommentti: Viekö Tove keväällä Jussit?

Vuoden 2019 Jussi-patsaat ovat vihdoin löytäneet uudet kotinsa. Poikkeuksellisesti seuraavaa gaalaa ei tarvitse enää kovin pitkään odotella, mikäli koronatilanne on suotuisa sen suhteen. Palkintoja on tarkoitus jaella taas maaliskuussa, mikäli kaikki menee kuin tanssi.

Tämän vuoden gaalassa kaksi elokuvaa olivat ylitse muiden Koirat eivät käytä housuja sekä Aurora. Kun nyt katsotaan seuraavan gaalan ehdokkaita, on sillä listalla yksi elokuva, joka on ylitse muiden, ainakin tällä hetkellä, kun kaikki eivät ole vielä levityksessä.

Vuoden 2020 kovin kotimainen elokuva on ehdottomasti Tove, joka sai vastikään ensi-iltansa. Tuo elokuva on saanut sellaiset kehut, että sitä on vaikea sivuuttaa, kun palkintoja aletaan maaliskuussa jakamaan.

Alma Pöysti on vahva ehdokas naispääosan Jussin saajaksi keväällä. (Kuva: Sami Kuokkanen)

Tällä hetkellä voisin sanoa, että parhaan naispääosan Jussin saaja tulee olemaan Tovea näytellyt Alma Pöysti. Jussi parhaasta ohjauksesta tulee hyvin todennäköisesti menemään Zaida Bergrothille ja käsikirjoituksesta Jussin tulee ehdottomasti saamaan Eeva Putro.

Entä sitten, onko muita elokuvia haastamaan. Miespääosan Jussi ei tule kyllä Tovelle, vaikka Shanti Roney onnistuikin Atos Wirtasen roolissa, mutta ei ollut hahmona mielestäni riittävän suuri, jotta hänelle palkinto voitaisiin ojentaa.

Eeva Putro on vahva ehdokas saamaan Jussin Tove-elokuvan käsikirjoituksestaan. (Kuva: Joni Hildén)

Jos nyt miettii niitä elokuvia, mitä tämän vuoden puolella on elokuviin tullut, saatetaan olla tilanteessa, jossa Silmu Ståhlberg tullaan palkitsemaan roolistaan Risto Räppääjänä. Toki Turkka Mastomäen roolisuoritus Syksyn jälkeen saapuu kevät– elokuvassa on kanssa huomionarvoinen.

Vielä on tietenkin levitykseen tulematta Viimeiset -elokuva, jossa Tommi Korpela on pääosassa tai Joonas Nordmanin roolisuoritus Peruna-elokuvassa. Seurapeli on kanssa yksi, joka tulee huomioida tai Sami Hedberg Se mieletön remppa– elokuvasta.

Turkka Mastomäki on yksi vaihtoehto miespääosa-Jussin saajaksi keväällä. (Kuva: Tarasow Films)

Oikeastaan, nämä äskeiset spekulaatiot voidaan suosiolla unohtaa, sillä onhan tänä vuonna tullut elokuva, jossa miespääosassa on henkilö, jolle tämä pysti kuuluu. Jussi Vatasta ei vaan voi millään ohittaa Metsäjätin pääroolistaan ja Jussi tulee menemään Jussille.

Kun parasta elokuvaa mietitään, siinä on kaksi vastakkain, Tove ja Metsäjätti. Näistä itse kyllä liputtaisin Toven puolesta, sillä aivan samanlaisiin sfääreihin ei Metsäjätti päässyt kuin Tove.

Jussi Vatasta on vaikea ohittaa, kun parhaan miespääosan Jussia jaetaan. (Kuva: Marek Sabogal)

Entä sitten ne sivuosa- Jussien saajat?

Ne saavat jäädä vielä mietintämyssyn alle ja katsotaan, mitä nämä jäljellä olevat elokuvat tulevat vielä tarjoamaan ja pistetään sen jälkeen sivuosan esittäjät ruotuun.

Syksyllä on tulossa vielä hyviä kotimaisia elokuvia. Elokuvateatterit ovat huolehtineet ihmisten turvallisuudesta, ja nyt on hyvä hetki antaa panoksensa kotimaiselle elokuvalle ja käydä niitä katsomassa elokuvateattereissa.

Teksti: Joni Hildén

Kuvat: Mikko Lyytikäinen, Sami Kuokkanen, Joni Hildén, Tarasow Films, Marek Sabogal

Ei kommentteja, oletko sinä ensimmäinen?

Kommentoi