Rauma Festivo hyppi onnistuneesti genrerajojen yli

Paleface, Kamus-kvartetti ja Niko Kumpuvaara Kulttuurikuppilan Brummin lavalla. (kuva: Jouni Mikola)

Festivo siirtyi tänä vuonna myös klubeihin, kun festivaalilla nähtiin ja kuultiin kaksi keikkaa Kulttuurikuppila Brummissa. Keskiviikkoinen Pandoran Lipas -konsertti oli hieno lähes kolmituntinen elämys kera Ninni Poijärven, Palefacen, Kamus-kvartetin sekä harmonikkataiteilija Niko Kumpuvaaran.

– Pidän rohkeista ihmistä ja sellaisia olen myös etsinyt tämän vuoden Festivoon, olen myös löytänyt sellaisia, festivaalin taiteellinen johtaja Jan Söderblom totesi.

Illan aloitti Ninni Poijärvi esittäen kappaleistaan tehtyjä jousisovituksia yhdessä Kamus-kvartetin kanssa. Kamus-kvartetin muodostavat: viulustit Terhi Paldanius ja Jukka Untamala sekä alttoviulisti Jussi Tuhkanen ja sellisti Petja Kainulainen.

– Totesin Anna Grundströmille, että olen aina halunnut tehdä kappaleistani jousisovituksia, Poijärvi sanaili.

Poijärvi myös kertoili kappaleiden syntyhistoriaa ja yksi mielenkiintoisimmista on ehdottomasti Yö pettävällä jäällä, jonka historiaan liittyy Yle Radio Suomen juontaja.

– Olimme tulossa keikalta myöhään illalla jostain päin Suomea, kun radiojuontaja kertoi, että seuraava biisi on Yön Pettävällä jäällä. Ennen kuin kappale lähti soimaan, niin juontaja totesi vielä, että onkohan siellä ketään lauluntekijöitä kuullolla, joka tekisi kappaleen Yö pettävällä jäällä. No mä tartuin heti täkyyn, mutta pakko tunnustaa, että ei tämä ole mitenkään Yön tyylistä, vaan enemmänkin sellaista Suomirumbaa, Poijärvi kertoili.

Paleface vei sadan vuoden takaisiin tunnelmiin

Keikan toinen puolisko oli omistettu sisällissodan lauluille, ja tuossa vaiheessa Kamus-kvartetti sai lavalle seurakseen Palefacen sekä Niko Kumpuvaaaran. Settiin oli valittu lauluja sodan molemmilta osapuolilta. Ensin Kamus-kvartetti soitti Jean Sibeliuksen säveltämän Jääkärinmarssin, jonka jälkeen Kumpuvaara säesti haitarilla, kun Paleface luki kaksi löytynyttä aikalaiskirjettä.

Uudempaa musiikkia setissä edusti Veikko Lavin säveltämä ja sanoittama Balladi Willy Heitzista. Paleface kertoi kappaleen syntyhistoriasta seuraavaa:

– Veikko Lavi oli leikkinyt lapsena Kotkan hautausmaalla, kun hänen silmiinsä oli osunut saksalaissotilaan hauta. Tuosta hän sitten teki vuosikymmeniä myöhemmin laulun.

Kokonaisuutena keskiviikkoinen Brummin ilta oli todella kova ja ajatuksia herättävä kattaus. Paleface totesi myös, että osassa tuon ajan kappaleista on niin rankka teksti, ettei kukaan ole pystynyt niitä ainakaan toistaiseksi levyttämään.

Teksti: Jouni Mikola
Twitter: @JouniMikola

Ei kommentteja, oletko sinä ensimmäinen?

Kommentoi