Suomen hauskin mies roolistaan “Kun se lukee tuossa niin ei tarvitse esittää sitä”

Suomen historian karmeista alkuvuosista, vuoden 1918 sodan tapahtumiin liittyvä elokuva Suomen hauskin mies saa ensi-iltansa perjantaina 16. maaliskuuta. Elokuvan pääroolia näyttelee Martti Suosalo ja sen on ohjannut sekä käsikirjoittanut Heikki Kujanpää.

– Alkusysäys siihen, että lamppu syttyi päässä, tuli kun luin yhdestä väitöskirjasta, että Suomenlinnan edustalla, Isosaarella hyvin hyisissä ja kurjissa olosuhteissa oli vankeja, kuolemaantuomittuja suurin osa ja työväenteatterilaiset yhdessä Sulo Vuolijoen kanssa ryhtyivät kaikista näistä kurjista olosuhteista huolimatta kirjoittamaan ja harjoittelemaan huvinäytelmää, Kujanpää kertoi.

Elokuvan ohjaaja Heikki Kujanpää (kuva: Joni Hildén)

Siitä lähtökohdasta syntyi Suomen hauskin mies- elokuva, jossa vankileirillä oleva työväenteatterilaisten porukkaa rupeaa tekemään huvinäytelmää Toivo Parikan johdolla. Toivo Parikkaa elokuvassa näyttelee tämän aikakauden Suomen hauskin mies Martti Suosalo.

– Kun se lukee tuossa (julisteessa), niin mun ei tarvitse esittää sitä, Suosalo naurahti elokuvan nimen yhtäläisyydestä häneen itseensä.

– Sehän oli vain sitaatti Helsingin Sanomista.

Lavalla nähtiin erilainen Toivo Parikka

Elokuvaa kuvattiin viime kesänä Kotkan seudulla ja samainen tarina nähdään myös Helsingin Kaupunginteatterin Pienellä näyttämöllä, jossa pääosaa näyttelee niin ikään Martti Suosalo. Elokuvan ja näytelmän välillä on vivahde-eroja, sillä elokuva on hivenen draamallisempi kuin näytelmä. Lavalla nähtiin myös hieman erilaisempi Toivo Parikka.

– Joo, kyllä nähtiin. Se on toisenlainen. Se on rytmiltään erilainen. Se on nopeampi, vilkkaampia, nokkelampi ja sellainen, ehkä energisempikin, Suosalo vertaili.

Martti Suosalo näytteli Toivo Parikkaa niin teatterissa kuin elokuvassa (kuva: Inland Film Company)

Vaikka Toivo Parikka oli erilaisempi näytelmäversiossa kuin elokuvassa, niin silti roolianalyysiä ei tarvinnut tehdä uudelleen.

– Kyllä se perustarina siellä on, mutta jos ne pistettäisiin vierekkäin puhumaan samoja repliikkejä, niin ne puhuisivat ihan eri tavalla, eri rytmillä. Koska näyttämöllä pitää ottaa huomioon ihan eri asiat kuin mitä elokuvassa, Suosalo mietti.

Parran lähtö mietitytti

Suomen hauskin mies- elokuvassa nähdään valkokankaalla myös mies, joka ollaan totuttu näkemään aivan eri ympyröissä. Paleface– nimellä räppiä laulava Karri Miettinen näytteli elokuvassa vartijaa nimeltä Äimälä. Palefacen tavaramerkkinä on ollut parta, mutta elokuvassa hänet nähdään ilman partaa.

– Kyllä tää oli prosessi, ei se mennyt ihan kädenkäänteessä. Se parta on kuitenkin osa sitä mun artistikuvaa ja julkista kuvaa, Miettinen paljasti.

Paleface väistyi kuvauksien ajaksi, Karri Miettinen ajoi partansa ja näytteli Äimälää (kuva: Inland Film Company)

– Oli hauskaa, että silloin ihmiset eivät tunnistaneet. Muun muassa Flow-festareilla katsoin yhtä bändiä ja ihmiset tulee yleensä koputtaa selkään, ja pyytää yhteiskuvaa. Sitten kun käännyin ympäri, niin sanoi, että ai anteeksi, mä erehdyin henkilöstä.

Parran lähtö oli siis iso asia Miettiselle, mutta ei sitä helposti ottanut hänen lähipiirinsäkään.

– Se aiheutti kaikenlaista tuskaa ja kärsimystä mun lähipiirissä. Se oli mun oma tällainen sisäinen taistelu, symbolinen sisällissota, Miettinen myhäili.

Teksti: Joni Hildén

Kuvat: Inland Film Company, Joni Hildén

Ei kommentteja, oletko sinä ensimmäinen?

Kommentoi