Nuoruustango tuo vanhat konkarit ruutuun

Sunnuntaina Ylen TV1- kanavalla palataan nuoruuden ajan muisteloihin, kun Kotikatsomon ohjelmapaikalla esitetään elokuva Nuoruustango. Heidi Köngäksen tekemän TV-elokuvan pohjana on ollut Köngäksen vuonna 1993 ensi-iltansa saanut elokuva Kalliolle kukkulalle.

Nyt Kalliolle kukkulalle-elokuvan hahmot palaavat ruutuun hieman vanhempina, elämää nähneinä. Elokuvan näyttelijäkaarti on erittäin kokenutta ja taitavaa, sillä Nuoruustangoa tähdittävät Heidi Herala, Taneli Mäkelä, Riitta Havukainen, Antti Virmavirta, Sari Mällinen, Kaija Pakarinen ja Erkki Saarela sekä nuorempaa polvea edustaa Ylermi Rajamaa.

– Elokuva kertoo siitä nuoruudesta, joka oli kauan aikaa sitten, paitsi hänellä (Viittaa Ylermi Rajamaahaan) se on edelleen läsnä, ja siitä, mitä sen jälkeen on tapahtunut ja mitä meistä on tullut, Riitta Havukainen taustoittaa.

– Se mikä meitä yhdisti oli aate ja usko jostain suuresta. Mitä ihmiselle voi vuosien varrella tapahtua, kuka kääntää takkia ja miten ne elämät on mennyt. Onko meillä vielä yhteistä sitten kun ollaan kuusissakymmenissä tai siitäkin yli vai vaikuttavatko ne nuoruuden jännitteet vielä tänäkin päivänä, Heidi Herala jatkoi.

Havukaiselle ja Heralalle, kuten koko muulle vanhemmalle kaartille esikuvat löytyvät jo Kalliolle kukkulalle- elokuvasta, mutta mikä on sitten taas nuoren Ylermi Rajamaan rooli ja funktio Nuoruustango-elokuvassa?

– Mun roolihahmoni on yhden tämän edellisen sukupolven uudelleen kohtaavan jengin erään heistä poika. Vähän nuorempaa sukupolvea ja tuo tähän sitä näkökulmaa, kun ei ole itse kokenut sitä aatteen palon aikakautta ja taistolaisuutta, vaan ainoastaan tietää siitä kirjojen ja kertomusten perusteella, Rajamaa esitteli hahmoaan.

Elokuvaa kuvattiin kesäisissä maisemissa meren rannalla Espoossa, samassa paikassa kuin Kalliolle kukkulalle oli aikanaan kuvattu. Konkarinäyttelijät viihtyivät Nuoruustangon kuvauksissa hyvin ja viihtyisä paikka sai jopa unohtamaan sen, että olivat töitäkin siellä tekemässä.

– Me oltiin yhdessä paikassa koko ajan, paitsi ne alun ajokuvaukset. Melkein kaikki kuvaukset tapahtuivat siinä samassa huvilassa. Me oltiin siellä vähän niin kuin sellaisella kesäleirillä, että se ei oikein tuntunutkaan sellaiselta työnteolta. Me oltiin siellä omassa kuplassamme ja tämän teoksen maailmassa, Havukainen valotti.

Kuvausten lomassa näyttelijät ehtivät käydä muun muassa meressä uimassa ja Havukainen vakuutti, että kuvauksiin oli aina mukava tulla. Kuvauspaikkana toiminut huvila oli kaunis ja idyllinen, jonka voi päätellä myös elokuvaa katsellessa.

– Sen paikan nimi ainakin meidän elokuvassa on Villa Harmonia. Sen voi katsojat sitten päätellä kuinka harmoninen se sitten olikaan.

– Sen halua vielä sanoa, että onhan se nyt ihan huippua, kun tehdään myös teoksia missä poislukien Ylermi Rajamaa, on kypsemmille ja vanhemmille näyttelijöille on töitä. Kutakuinkin tasavahvasti kirjoitettuja rooleja, niin se on aika harvinaista ja etenkin naisille, Herala pohti.

Rajamaalle elokuvan tekeminen, kokeneiden ja ikivihreiden näyttelijöiden kanssa oli unelmien täyttymys kaikin puolin.

– Tämä oli mahtava kokemus ja varmasti ones in the lifetime- kokemus. Olen erittäin iloinen, että pääsin mukaan tällaiseen joukkoon. Tuskin tulee uutta samanlaista tilaisuutta, Rajamaa myhäili.

Nuoruustango esitetään Yle TV1- kanavalla sunnuntaina Kotikatsomossa kello 21:05 alkaen.

Teksti: Joni Hildén

Kuvat: Yle TV1 Kotikatsomo: Nuoruustango 21:05, Joni Hildén

Ei kommentteja, oletko sinä ensimmäinen?

Kommentoi