Paratiisi -sarja räätälöitiin Havukaiselle

Espanjan aurinkorannat ovat olleet suomalaisille rauhoittumisen paikkoja. Fuengirolasta on tullut suomalaisten paratiisi ja se on tapahtumapaikkana Matti Laineen käsikirjoittamassa, ja Marja Pyykön ohjaamassa Paratiisi -televisiosarjassa.

Suomalaisten ja espanjanlaisten yhteistyössä tehty sarja näkee päivänvalonsa sunnuntaina 9. helmikuuta Ylen TV1-kanavalla. Pääosia näyttelevät Riitta Havukainen, Fran Perea ja Maria Romero.

– Riitan nimi tuli esiin heti ensimmäisten kehityssessioiden aikana, kun löydettiin tuo päähenkilö, noin kuusissakymmenissä oleva oululainen naispuolinen rikostutkija. Aika lailla hänelle, vähintään alitajuisesti, sitä roolia kirjoitin, Laine pohtii.

Laine ei osaa sanoa, minkä vuoksi juuri Havukainen tuli hänelle ensimmäisenä mieleen. Poliisin roolit eivät ole näyttelijättärelle uusia, sillä hänet on nähty Harjunpää ja kiusantekijät– elokuvassa tutkijana 90-luvulla.

Kari Heiskanen oli Harjunpäänä ja Riitta näytteli Onervaa. Sen jotenkin muistan ja se oli todella hyvä. Jotain tämmöisiä siellä ehkä oli taustalla. En osaa sen tarkemmin sanoa, Laine toteaa.

“Matilta tuli viesti, kiinnostaako?”

Sarjan päätähtenä oululaisena rikostutkija Hilkka Mäntymäkenä nähtävä Riitta Havukainen oli heti valmiina, kun kutsu kävi.

– Ensimmäinen yhteydenotto tuli muutamia vuosia sitten, olisiko ollut 2016 tai jotain tämmöistä. Matilta tuli viesti, että kiinnostaako, Havukainen muistelee.

Havukaisen vastanäyttelijänä on monille suomalaisille tuttu espanjalaishurmuri Fran Perea. Perea muistetaan Suomessa parhaiten Serranon perheen nuorena kitaraa soittavana teinipoikana Marcoksena.

– Serranon perheessä olin nähnyt häntä vain silloin, kun (Fran) oli nuorena poikana ja sitten olen kuullut hänen musiikkiaan. Olimme Franin keikalla kerran tuolla Malagassa, Havukainen kertoo.

Serranon perheestä Paratiisiin

Serranon perhettä oli katsellut myös sarjan käsikirjoittaja Matti Laine. Hänen vieraillessa Madridissa tapaamassa Mediapron tuottajia, iski hänelle tietoisuus siitä, minkä yhtiön kanssa oli tekemisissä.

– Olimme sellaisessa tuotantotalossa siellä ja pidettiin kirjoitussessioita, siellä seinällä oli valokuva Serranon perheestä ja olin, että vitsi, täällä ne on kuvannut Serranoa. Ei ole totta. Otin oikein valokuvan ja lähetin sen vaimolleni, että vitsi kelaa, vähänkö siistiä, Laine paljastaa.

– Sitten tajusin, että hetkinen, Fran Perea. Ei se ihan sattumaa ollut, että hänen roolihenkilönsä on aika lailla samaa ikäluokkaa kuin minä. Sitten tavallaan muistan Serranoa katsellessa, se hyväpuheinen jamppa, mehän olimme saman ikäisiä. Sanoin Espanjan pään tuottajille, että ottavat selvää, mitä Fran Perealle kuuluu nykyään.

“Olin yllättynyt”

Näin löytyi näyttelijä Andres Villanuevan rooliin. Perea itse oli ällikällä lyöty, kun hänelle tarjottiin roolia Paratiisi– sarjaan.

– Olin todella yllättynyt, koska ei ole tavallista tehdä tällaisella kokoonpanolla töitä. Sitten luin käsikirjoituksen ja se oli hyvä. Olen todella iloinen, että olen nyt täällä, Perea vakuuttaa.

Perea on tehnyt vuosien saatossa joitakin espanjalaisia televisiosarjoja sekä elokuvia. Tunnetuin ja hänen pitkäaikaisin työnsä on tietenkin Serranon perheen Marcosin rooli. Kansainvälisiä tuotantoja ei aikaisemmin ole eteen sattunut ja se toi omat haasteensa.

– Se, että näyteltiin kielellä, joka ei ole äidinkieli, toi haasteita. Jokainen kuitenkin yritti parhaansa. Mielestäni tämä oli todella hyvä sekoitus ihmisiä eri maista, Perea kiteyttää.

– Luulen eron tässä sarjassa muihin verrattuna olevan siinä, kun sarjaa tehtiin luonnollisissa paikoissa eikä lavasteissa. Se oli mielestäni hyvä juttu, vaikka päivän aikana kuvattiin useammissa eri paikoissa.

“Olin aluksi peloissani”

Sarjan toinen espanjalaistähti on ensimmäistä isompaa roolia televisiossa näyttelevä Maria Romero. Uran varrelta löytyy muutamia elokuvarooleja ja pieniä rooleja televisiossa, mutta Paratiisin kaltaista roolia hän ei aiemmin ole tehnyt.

– Minulle tämä on ollut hyvin jännittävää. Olin aluksi hieman peloissani, mutta olin kiitollinen, miten suomalaiset ja espanjalaiset työskentelivät keskenään. Se oli hyvin jännää, Romero sanoo.

Sarjassa Romero esittää Andres Villanuevan naispuolista paria, joka on poliisina vielä keltanokka ja täynnä intoa.

– Rakastan tätä tarinaa ja hahmoani. Se on todella mahtava, Romero myhäilee.

Romero on itse vielä hyvin nuori näyttelijä ja kokemusta on lähinnä teatterissa näyttelemisestä Espanjassa. Yhteistyö kokeeneen suomalaisnäyttelijättären kanssa ilahdutti nuorta naisnäyttelijää.

– En ole varmaan koskaan tavannut yhtä hämmästyttävää naista. Hän on todellakin ammattilainen. Hän auttoi minua paljon. Luulin, että kieli voisi olla ongelma, mutta ei se ollut. Meillä oli hauskaa keskenään. Ensimmäisenä päivänäni kuvasimme hänen kanssaan. Se oli helppoa ja hauskaa, Romero iloitsee.

Teksti: Joni Hildén

Kuvat: Miikka Hildén

Ei kommentteja, oletko sinä ensimmäinen?

Kommentoi