Joulumaa- elokuva käsittelee tavallisen naisen ongelmia

Perjantaina elokuvateatterit valloittaa Inari Niemen ohjaama elokuva Joulumaa. Elokuva kertoo juuri eronneesta naisesta, Helenasta (Milka Ahlroth), joka lähtee ystävättärensä Ullin (Mari Rantasila) kanssa pakoon joulua maalle.

– Olin otettu siitä, että Inari halusi minut näyttelemään tähän naista, joka on tavallinen. Se on mielestäni ansiokasta, että kirjoitetaan viisikymppiselle naiselle rooli, ilman että siihen liittyy mitään erityistaitoja tai mahtavaa toimijuutta suuntaan tai toiseen, Ahlroth iloitsi.

– Samalla pidin sitä myös aika haastavana ja mietin todella paljon sitä, että miten sitä voisi näytellä, niin että se ei ole mikään toimija. Niin, että siitä ei tule mitenkään tylsä tai iloton. Siinähän sitten vastanäyttelijät tekee sitä henkilöä kanssa.

 

Ahlrothin ei tarvinnut miettiä kovinkaan pitkään sitä, että lähteäkö projektiin mukaan, vaan päätös siitä syntyi miltei hetkessä. Päätökseen vaikutti hyvin paljon juuri se, että kyseinen rooli oli juuri tällainen kuin se oli.

– Aika vähän mun ikäisille naisille kirjoitetaan elokuvaan isoja rooleja. Tervehdin ilolla sitä, että Inari halusi kirjoittaa keski-iässä olevista kahdesta naisesta, jotka ovat omassa tavallisessa elämässä ambivalentissa tilanteessa ja sitten he kohtaavat, Ahlroth kertoi.

Joulumaa- elokuva ei ole tyypillinen jouluelokuva, vaikka nimi saattaa siihen viitatakin, vaan enemmänkin kertoo aidosta elämästä. Sellaisia tapahtumia, joita voi sattua kenelle tahansa. Ahlrothin mieleen elokuvassa hyvää on juuri se, kuinka se on kirjoitettu.

– Käsikirjoitus ei sisältänyt mitään kauheita onelinereita tai yrittänyt olla liian hauska. Tässä kuvataan tavallisia ihmisiä ja tavallisten ihmisten ongelmia, Ahlroth valaisi.

Ahlroth kiitteli sitä, että käsikirjoitusta tehdessä mutkia ei oltu oiottu ja pysyttiin aiheessa, ilman, että sinne olisi laitettu mitään kevyttä settiä. Ahlrothin ja Rantasilan lisäksi elokuvassa näyttelevät Martti Suosalo, Eero Ritala, Anna Paavilainen sekä Tommi Korpela.

Teksti: Joni Hildén

Kuvat: Sami Kuokkanen @Helsinki-Filmi, Joni Hildén

Ei kommentteja, oletko sinä ensimmäinen?

Kommentoi