Grease valloittaa messukeskuksen – Bjurströmin ensiohjaus puolisonsa kanssa

Marco Bjurströmin ja Peter Pihlströmin ohjaama Grease-musikaali valloittaa Helsingin messukeskuksen perjantaista lähtien. Legendaarisen musikaalin päätähtinä nähdään Mikael Saari ja Heta Halonen.

Helsingin messukeskuksen AMFI-teatterissa tehdään parasta aikaa pitkää päivää. Suomen suurin teatterisali huokuu 50-luvun energiaa, kun Marco Bjurström ja Peter Pihlström ohjaavat suosittua Grease-musikaalia.

– Grease on ollut sellainen lempparijuttuni vuosikymmenten varrelta. Sitä on ihana päästä tekemään, kun on tehnyt sen kaksi kertaa aikaisemmin, yhden pienemmän ja yhden isomman sekä nyt tällaisen jätti-ison, Bjurström toteaa.

Paljon on samoja elementtejä kuin aiemmissakin tuotannoissa, mutta eroavaisuuksiakin löytyy.

– Onhan tämä huikea ja ihmeellinen ympäristö olla täällä messukeskuksessa, ja tehdä tämä areenakokoiselle yleisölle.

Bjurström ohjaa musikaalin yhdessä puolisonsa Peter Pihlströmin kanssa. Kaksikko on tehnyt paljon töitä yhdessä, mutta varsinaisesti he eivät ole ohjanneet keskenään mitään isompaa projektia. Yhteistyö on sujunut hyvin.

– Silloin, kun ihmisen tuntee, on helppoa tehdä yhdessä. Molemmilla on omat vahvuutensa, kun ei ole kahdesta samanlaisesta ihmisestä kysymys, vaan kahdesta eri taiteilijasta, jotka lähestyvät juttua omasta kulmastaan. Siitä syntyy niitä positiivisia konflikteja, Bjurström kuvailee.

Casting meni uusiksi

Greasen piti tulla jo vuosi sitten huhtikuussa ensi-iltaan, mutta korona siirsi ensi-iltaa vuodella. Siirron vuoksi myös roolitukseen on tullut muutoksia. Alun perin päärooleissa piti olla Pablo Ounaskari ja Petra Pääkkönen. Heitä ei kuitenkaan lavalla nähdä, vaan Dannyn ja Sandyn rooleissa ovat Mikael Saari ja Heta Halonen.

– Alun perin valituista suurin osa ei päässyt, koska heillä oli jo muut työt sovittuina. Uudessa castingissa on osittain sitä alkuperäistä jengiä ja sitten paljon uusia. Avoimen haun periaatteella lähdettiin hakemaan nuorempaa jengiä. Suurin osa löytyi sitä kautta, mutta muutamaa piti vielä hakea täsmähauilla, jotta löydettiin sopivat.

– Oli kivaa, kun oli aikaa etsiä. Kun tuntee tätä kenttää ja tietää millaisia osaajia Suomessa on, oli heidän löytämisensä aika helppoa, Bjurström myöntää.

Sandyn rooliin löytyi näyttelijä viime kesänä, Marco Bjurströmin ollessa Seinäjoen tangomarkkinoilla tuomarina. Siellä oli kilpailijana porilainen laulajatar, joka sai vihiä, että tällainen musikaali voisi kaivata näyttelijää.

– Voitin viime kesänä tangomarkkinoiden laulukilpailun ja Marco Bjurström oli siellä yhtenä tuomarina. Hän sitten vinkkasi, että on tulossa tällainen tuotanto ja kannattaisi hakea. Siitä sitten avoimen koe-esiintymisen kautta Sandyn roolin roolitettiin, vuoden 2022 tangokuningatar Heta Halonen kertaa roolitustaan.

“Superhauskaa näytellä yhdessä”

Aivan pystymetsästä ei Halonen näyttämölle ole hyppäämässä, sillä hänellä on jo kokemusta niin ammattilaisteattereista kuin myös harrastajateatterista. Musikaalejakin hän on uransa varrella ehtinyt tekemään.

– Tämä on ollut todella haastavaa, kun lauletaan, tanssitaan ja näytellään, pääsee itseään haastamaan ja oppimaan uutta koko ajan. Jotenkin on ollut todella hyvä työilmapiiri ja mukavat vastanäyttelijät. Kaikki puhaltavat yhteen hiileen ja haluavat tästä tulevan mahtava, päräyttävä show, Halonen pohtii.

Etenkin Dannya esittävän Mikael Saaren saaminen vastanäyttelijäksi on ollut Hetalle yksi unelmien täyttymyksistä. Ei Saarikaan peittele iloaan päästä tekemään yhteistyötä hallitseva tangokuningattaren kanssa. Heillä on yhteistä historiaakin.

– Heta on aivan ihana. Me olimme Hetan kanssa muutama vuosi sitten tekemässä iskelmäkonserttia. Olemme laulaneet yhdessä. Nyt on ollut ihan superhauskaa näytellä. Se on turvallisempaa ja se on mukavampaa näytellä vähän tällaisia hassuja hahmoja, kun vastanäyttelijä on tuttu entuudestaan, Saari kertoo.

Jos suurin osa esiintyjistä tuli musikaaliin koe-esiintymisten kautta, ei Saaren tarvinnut sille kierrokselle lähteä.

– Pyydettiin mukaan ja olin siitä kauhean otettu. Nyt pääsee näyttelemään esimerkiksi tanssijaa, mikä on todella hauskaa. Onneksi kaikki muut on tanssijoita ja niinhän sitä sanotaan, että parempiensa kanssa kun tekee, oppii väkisin, Saari heittää.

Mutta mitä miettivät päänäyttelijät sitten ohjaaja-koreografi-pariskunnasta?

– Meillä on ollut hirveän hyvä prosessi. On ollut rauhallista, olemme tehneet koreografiaa ja noita kohtauksia sekä laulua, kaikkea sillisalaattina sekaisin. Hyvin tämä on mennyt, Saari huokaa.

– He ovat kyllä ihana parivaljakko. Tekevät intohimolla ja todella isolla motivaatiolla tätä hommaa, ja se innostus tarttuu meihinkin. He osaavat vaatia, mutta sitten myös auttavat ja antavat myös tilaa näyttelijälle. Kun ovat vielä koreografeja, on kokonaisuus heillä kyllä todella hyvin hallussa, Halonen toteaa hymyssä suin.

Tiistaina AMFI-teatterissa Grease esitettiin ensimmäistä kertaa yleisölle, kun tekijöiden ystävät ja sukulaiset pääsivät näkemään musikaalin. Keskiviikkona ja torstaina vuorossa ovat ennakkonäytökset ja ensi-ilta on perjantaina. Esitykset jatkuvat aina 13. toukokuuta saakka.

Grease on nyt kolmas musikaali Johan Storgårdin johtamalle AMFI Musicalsille. Ensimmäinen oli vuonna 2018 AMFI-teatterissa esitetty Mamma Mia, toisena oli sitten Helsingin Jäähalliin siirretty We will rock you ja nyt sitten Grease.

Teksti: Joni Hildén

Kuvat: Heikki Järvinen (kansikuva), Joni Hildén

Ei kommentteja, oletko sinä ensimmäinen?

Kommentoi