Draamasatiiri The Square vie katsojan museomaailmaan

Ruotsalaisen Ruben Östlundin uutukainen The Square muistuttaa teemaltaan hyvin paljon ohjaajan edellistä filmiä Turist (2014). Molemmissa on myös sama vika. Ne ovat liian pitkiä.

The Squaren lähtökohdat ovat herkulliset. Mustan huumorin sävyttämän satiiridraaman keskiössä palloilee tukholmalaisen taidemuseon kuraattori Christian (Claes Bang). Tämä ryöstetään keskellä vilkkainta katua. Viedyn android-puhelimen, lompakon ja isoisän kalvosinnappien takaisin saamiseksi hän punoo assistenttinsa (Christopher Læssø) kanssa enemmän kuin typerän juonen, jolla on luonnollisesti seurauksensa. The Square-nimistä taidenäyttelyä tulisi markkinoida ja yhden yön juttu toimittajan (Elisabeth Moss) kanssa on räjähtämäisillään käsiin.

Östlund pohtii elokuvissaan mielenkiintoisesti ihmisen valintoja, niiden seurauksia, toisten nöyryyttämistä ja kostoa. Turistin sekä The Squaren ongelma on kuitenkin siinä, että draamat eivät jaksa kantaa juonta kestonsa ajan. The Square on 2 tuntia 20 minuuttia pitkä ja ainakin vartin sitä olisi helposti voinut leikata pois. Vallan linnake- ja Silta tv-sarjoissa hurmannut Bang on loistava Christianina, jonka elämä mullistuu Aatamin aikaista ryöstötekniikkaa käyttävän parivaljakon myötä. Sivuosassa piipahtaa The Wire-tv-sarjassa näytellyt Dominic West.

Kuvaukselle ja äänisuunnittelulle pitää myös nostaa hattua. Museossa esillä olevat ja monissa kohtauksissa taustalla näkyvät installaatiot luovat kohtauksiin täysin uniikin tunnelmansa. Erityismaininta pitää lopuksi antaa Terry Notarylle. Mies imitoi elokuvan hurjassa illalliskohtauksessa apinaa kokemuksella. Notary kun muistetaan rooleistaan apinana Apinoiden planeetasta ja Kong: Skull islandista. Elokuvan tunnelma on hyvä ja mustaa huumoria viljellään taidolla. Filmi on kiinnostavampi kuin edeltäjänsä ja ansaitsee kaksi pistettä viidestä. The Square on elokuvateattereissa 17.11.2017

Teksti: Janne Kaarenoja

Kuvat: Plattform Produktion AB

Ei kommentteja, oletko sinä ensimmäinen?

Kommentoi