Veljeni vartija- elokuvan ohjaaja: “Kävin 12 kuukauden taistelun”

Keskiviikkona valkokankaille ilmestyy elokuva miehestä, joka on tehnyt urallansa kaiken sen, mihin on tähdännyt. Miehestä, joka teki mahdottomasta mahdollisen. Hänestä tuli hetkessä Suomen levymyynnin yksi kuninkaista ja täytti jopa stadionin kahdesti, musiikilla, joka ei siihen aikaan ollut mikään valtamusiikki Suomessa.

– Silloin, kun aloitti, niin ei ollut mitään menestystä rapillä. Ei ollut kuin se halu tehdä rappiä ja sitten yllättäen tekemällä siitä kasvoi Suomen suosituin musiikkigenre, niin ei sellaista voinut aavistaa, Cheekinä paremmin tunnettu Jare Tiihonen totesi.

Elokuva Veljeni vartija kertoo Jare Tiihosen ja hänen veljensä Jeren elämästä Lahdesta maailmalle. Identtiset kaksoset, joiden polut kulkivat erilaisia teitä. Jare ja Jere Tiihosen roolissa valkokankaalla nähdään näyttelijä-koomikko Antti Holma.

– Se on ollut ihan älyttömän kiinnostavaa, koska sitä materiaalia on ollut käytettävissä ihan älyttömästi. Pystyi katsomaan niitä tyyppejä ja ottaa siitä mitä ottaa. Sitten Jaresta ja Jerestäkin on jonkun verran haastattelunauhoja. Itse asiassa siinä kävi niin, että tuntui sitä asiaa olevan liikaa, Holma kertoi.

– Mun elämässä on aikaisemmin ollut vaan sellaisia juttuja, joissa olen vain viitteellisesti näytellyt jotain olemassa olevaa henkilöä. Ne on ollut yleensä vanhempia, selkeästi vanhempia. Tämä oli ensimmäinen sellainen, että vastassa pitäisi istua oikeastaan melkein peilikuva.

Veljeni vartija- elokuvassa uutta oli myös se, että sama näyttelijä esitti kahta eri henkilöä. Näyttämöllä kahden roolin esittäminen on jopa hyvin yleistäkin, mutta elokuvissa se on harvinaisempaa ja vielä harvinaisempaa on se, että he ovat elokuvassa ”samoissa” kuvissa.

– Kun mä mietin sitä, että kuinka tämän ratkaisee ja kun mietin sitä, jos toinen olisi vaikka Antti Holma ja toinen Jasper Pääkkönen, ja he olisivat kaksosia niin uskoisinko mä sen? En mä oikein löytänyt siitä sellaista viisasten kiveä, elokuvan ohjaaja JP Siili mietti.

JP Siili keksi sitten ajatuksen, että mitä jos Antti Holma näyttelisikin molempia, niin se kuulosti ohjaajasta paljon uskottavammalta. Itsensä vakuuttaminen kävi vielä helposti, kuten varmasti tulee käymään yleisönkin, mutta tuottajien saaminen ajatuksen kannalle oli taas paljon vaikeampaa.

– Ihan helppoa siihen päätökseen päätyminen ei ollut, sillä tuottajat hyväksyivät tämän ratkaisun 12 kuukauden painin jälkeen, Siili paljasti.

Veljeni vartija- elokuvassa nähdään Antti Holman lisäksi valkokankaalla Armi Toivanen, Saga Sarkola ja Alina Tomnikov sekä Tiihosten vanhempina Anna-Leena Härkönen ja Kai Lehtinen.

Teksti ja kuvat: Joni Hildén

Ei kommentteja, oletko sinä ensimmäinen?

Kommentoi