Vantaalle halutaan kaupunginteatteri: “On ennenkuulumatonta, ettei sellaista ole”

Tikkurilan Dixi. (Kuva NREP Oy)

Koronakurimuksessa teattereiden ja näyttelijöiden tilanne ei ole ollut kovin hyvä. Moni teatteri kituuttelee ja pohtii tulevaisuuttaan. Vantaalla SDP:n kuntavaaliehdokas, median ja kulttuurin sekatyöläinen Joni Hildén luo alalle toivoa ja väläyttää ajatuksella perustaa kaupunkiin oma kaupunginteatteri.

– Jo aikoinaan 90-luvulla harrastaessani teatteria Tikkurilan Teatterissa, haaveilin Vantaan omasta kaupunginteatterista. Nyt mielestäni aika on kypsä tuoda tämä haave esille, Joni Hildén kuvailee.

Suomesta löytyy 15 kaupunginteatteria, joista 13 on Vantaata pienemmissä kaupungeissa. Joukossa on Kemin, Kotkan ja Rauman kaltaisia paikkoja, jotka eivät ole kooltaan eivätkä väkiluvuiltakaan niin suuria.

– Tätä faktaa vasten on jopa ennenkuulumatonta, että Vantaalla ei ole omaa kaupunginteatteria. Vantaa on kokoluokaltaan sen suuruinen, että oma kaupunginteatteri olisi jo välttämättömyys ja osoittaisi Vantaan arvostavan kulttuuria ja taiteen tekemistä, Hildén painottaa.

Vantaalla toimii tällä hetkellä yksi ammattiteatteri, Teatteri Vantaa sekä erilaisia harrastajateattereita, joista tunnetuimmat ovat Tikkurilan Teatteri ja Vantaan Näyttämö.

– En halua ottaa mitään pois, en Teatteri Vantaalta enkä harrastajateattereilta, he tekevät hyvää työtä teatteritaiteen eteen, mutta niiden rinnalle tulisi perustaa isompi teatteriorganisaatio, joka koostuisi ammattinäyttelijöistä, Hildén kuuluttaa.

– Silkkisalissa toimiva Teatteri Vantaa ei ole järin suuri eikä sen toimintaa voi verrata kaupunginteatterin kaltaiseen organisaatioon, hän lisää.

Vantaa on kokoluokaltaan sen suuruinen, että oma kaupunginteatteri olisi jo välttämättömyys ja osoittaisi Vantaan arvostavan kulttuuria ja taiteen tekemistä

Vantaalaisille kaupunginteatteri toisi mahdollisuuden kokea laadukasta teatteria omassa kaupungissaan.

– Kun resurssit olisivat kohdallaan, olisi teatterin mahdollista tuottaa laadukkaita esityksiä, kuten muun muassa Helsingissä tai Turussa tuotetaan. Tämä toisi kaupunkiin myös turismia. Ihmiset myös muilta paikkakunnilta haluavat tulla katsomaan laadukkaita Vantaan kaupunginteatterin esityksiä ja silloin he myös majoittuvat Vantaalla.

Teatterirakennus Tikkurilaan

Pelkästään teatterin perustaminen ei ole Hildénin mielessä, vaan teatteri kaipaa myös oman rakennuksensa. Hänellä on myös visio siitä, millaisissa toimitiloissa teatteri voisi tulevaisuudessa toimia.

– Tikkurilaan voisi rakentaa lähelle asemaa teatterirakennuksen, joka hyödyntäisi nykyaikaista teknologiaa. Sali voisi olla 700-1000 henkilön välimaastossa oleva, jossa voisi järjestää myös erilaisia konsertteja ynnä muita.

– Lisäksi näytelmiä voisi olla Martinus-salissa Martinlaaksossa sekä Lumossa Korsossa, Hildén pohtii.

Hildén väläyttää vielä lopuksi, että kaupunginteatterilla voisi olla myös jonkinlaista koulutustoimintaa ja yhteistyötä oppilaitosten kanssa. Mukaan valjastettaisiin myös harrastajateatterit.

– Harrastajateattereiden ja kaupunginteatterin välillä voisi olla jonkinlainen polku, mitä kautta teatteri-ilmaisua esimerkiksi Tikkurilan Teatterissa opettelevat voisivat ponnistaa jonkinlaisen akatemia-ohjelman kautta ammattinäyttelijän maailmaan. Tämä voisi olla vaihtoehtoinen väylä ammattinäyttelijäksi, kun kaikille ei teatterikorkeakoulun ovet avaudu.

Hän korostaa silti sitä, että missään nimessä kyseisen akatemian kautta ei valmistuisi teatteritaiteen maistereita, vaan olisi vain mahdollinen polku tekemään työkseen näyttelijän töitä.

Teksti: Juhamatti Nieminen

Kuva: Miikka Hildén

Ei kommentteja, oletko sinä ensimmäinen?

Kommentoi