Uotila Teatterikorkeakoulusta: Meiltä kaikilta otettiin luulot pois – Turkalle synninpäästö

Jouko Turkan Teatterikorkeakouluajasta on puhuttu aina kovana kouluna ja ihmiset ovat jopa kauhistelleet niitä asioita, mitä Turkan aikana Teatterikorkeakoulussa tapahtui. Vuonna 1968 Teatterikoulunsa aloittanut Leena Uotilan mukaan Teatterikorkeakoulu tunnettiin kovana kouluna jo hänen aikanaan.

– Se on turha puhua, että Turkka aloitti sen kammottavan röykytyksen. Aina koululaiset on pantu liikkumaan ja sitten piti kävellä tuonne viidenteen kerrokseen Kansallisteatterin vintille, missä teatterikoulu silloin oli, Uotila muisteli.

Helpolla ei päässyt Jouko Turkan koululaiset, mutta Kansallisteatterin vintillä koulunsa Kalle Holmbergin alaisuudessa käyneet vanhemman kaartin näyttelijätkään eivät kevyesti läpi päässeet myöskään.

– Meiltähän kaikilta otettiin luulot pois jo kättelyssä. Me ei osattu puhua oikein. Vokaalit olivat liian avoimia tai ääni liian takainen. Meidät pantiin sellaiseen fyysiseen röykytykseen, Uotila paljasti

Uotila kävi Teatterikoulussa yhtä aikaa tiistaina elämänkertansa julkistaneen Juha Mujeen kanssa. Nuori pietarsaarelainen Muje oli päässyt Teatterikorkeakouluun heti ensimmäisellä yrittämällä, vaikka silloiset raatilaiset olisivat halunneet laittaa pojan vielä kasvamaan. Kalle Holmberg oli tuolloin käyttänyt arvovaltaansa ja ottanut nuoren lahjakkaan näyttelijän sisään. Uotilan mukaan ryhmän nuorin otettiin hyvin vastaan.

– Juha oli aivan ihana. Hänhän oli meistä nuorin. Hän oli koko ajan täynnä tarmoa ja toimintaa, aktiivinen ja kyseleväinen. Hän oli niin älyttömän lahjakas, Uotila luetteli.

Uotila ja Muje ovat tehneet yhteistyötä myös Teatterikoulun jälkeenkin ja viimeksi he tekivät yhteisiä kohtauksia Nuotin vierestä- elokuvassa.

– Juha hurmasi kaikki avustajat, siellä oli paljon avustajia niissä karaokekohtauksissa, niin Juha hurmasi siellä kaikki, Uotila naureskeli.

Teksti ja kuva: Joni Hildén

Ei kommentteja, oletko sinä ensimmäinen?

Kommentoi