Tyyleistään tinkimättömät tekijät takaavat Alita: Battle Angelin laadun

Robert Rodriguez on tarttunut uutukaisessaan kiinni Yukito Kishiron mangasarjaan Gunnm. Rinnallaan hänellä ovat myös käsikirjoitukseen osallistuneet James Cameron ja Laeta Kalogridis. Lopputuloksena valkokankailla nähdään tekijöidensä näköinen Alita: Battle Angel.

Eletään vuotta 2563 kyborgien ja muinoin käytyä suurta sotaa pakoon lähteneiden ihmisten asuttamassa kaupungissa nimeltä Iron City. Dr. Dyson Izo (Christoph Waltz) lyö uuden elonliekin kaatopaikalta löytämäänsä kyborgiin, joka saa nimen Alita (Rosa Salazar).

Tyttö ei muista mitään menneisyydestään ja alkaa totutella uuteen elämäänsä paikallisen nuorukaisen Hugon (Keean Johnson) opastuksella. Hugo puolestaan haikailee pääsystä Zalemiin, ilmassa kelluvaan kaupunkiin. Lienee selvää, että ennen pitkää kaksikon välillä alkaa kipinöidä ja tytön muisti palautua. Pian niin romanssi kuin moottoripalloturnauksen voittaminenkin ovat vaakalaudalla, kun tarinan roistot astuvat esiin varjoista.

Alitan maailma on synkkä sekoitus Blade Runner -maisemaa ja ruudinkatkuista villiä länttä. Mitään ei saa ilmaiseksi ja tuntemattomille ei kannata ryppyillä. Järjestystä ylläpitäville soturi-metsästäjille olisi toivonut enemmän aikaa valkokankaalla. Monet mainiot hahmot jäävät seinäkoristeiksi.

Gunnm-sarjakuvan neljään ensimmäiseen osaan pohjaava käsikirjoitus on hyvä. Se pursuaa yllättäviä käänteitä ja tarkkasilmäisimmät löytävät varmasti viittauksia Cameronin aiempiin elokuviin. Filmin tuotanto oli tarkoitus aloittaa jo 2003, mutta Terminator-ohjaajan puuhatessa Avatarin parissa se ajautui aikataulujen kaaokseen. 2016 ilmoitettiin, että filmin ohjaisi Rodriguez. Sin City -sarjakuvat elokuviksi tehnyt ohjaaja on nappivalinta. Hän tietää tasan tarkkaan mitä tekee, ja Alita: Battle Angel on visuaalisesti kaunis ja viihdyttävä kaksituntinen.

Waltz on hyvä roolissaan ja Salazar loistaa ensin ujona ja myöhemmin rohkeana Alitana. Sivuosasta löytyy myös Moonlight-elokuvan roolisuorituksestaan palkittu Mahersala Ali, joka tekee jälleen hyvää työtä kieroilevana Vectorina. Toimintaa riittää ja kilparadalla rytisee. Cameronin päätös toteuttaa Alitan hahmo kokonaan CGI-tekniikalla on tällä kertaa myös kyseisiä tehosteita vastustavan allekirjoittaneen mielestä toimiva ratkaisu. Alita: Battle Angel saa neljä tähteä viidestä ja saapuu teattereihin 14.2.2019.

Teksti: Janne Kaarenoja

Kuvat: © 2018 Twentieth Century Fox FIlm Corp

Ei kommentteja, oletko sinä ensimmäinen?

Kommentoi