Tupac Shakur, köyhistä oloista rap-maailman huipulle

Demetrius Shipp Jr. stars in ALL EYEZ ON ME Photo: Quantrell Colbert

Vuonna 1996 ammutun rap-artisti Tupac Shakurin elämästä kertova elokuva “All eyez on me” tavoittaa suomalaisyleisön perjantaina 16.6.2017. Tupac Shakurilla ei pelkästään ollut rytmi veressä vaan hän oli myös näyttelijä sekä runoilija. Shakur saavutti paljon ennen aikaista kuolemaansa.

Tupac Amaru Shakur syntyi köyhissä oloissa New Yorkin Harlemissa vuonna 1971. Hänen äitinsä Afeni Shakur kuului Mustiin panttereihin, afroamerikkalaiseen vallankumous organisaatioon. Shakur eli lapsuutensa ilman isää yhdessä äitinsä ja sisarpuolensa Sekyiwa Shakurin kanssa. Afeni Shakurin uuden avioliiton kautta hänellä oli myös uraa rap-artistina tehnyt velipuoli Mopreme Shakur.

Shakurit muuttivat myöhemmin Baltimoreen, jossa Tupac alkoi harrastaa taiteita. Runous, jazz ja näytteleminen kiehtoivat tulevaa supertähteä. Tupac vastusti kovia huumeita ja perheen muutettua vielä kerran Kaliforniaan, käänsi hän selkänsä crack-riippuvaiselle äidilleen ja muutti pois kotoa vain 17-vuotiaana. Myöhemmin hän saattoi äitinsä vieroitushoitoon.

Demetrius Shipp Jr. räppää Tupac Shakurina elokuvassa All eyez on me

Leila Steinberg oli manageri, joka ensimmäistä kertaa hoksasi Tupacin musikaaliset kyvyt. Hän hommasi Shakurin Digital Underground-yhtyeeseen, jossa nuorukainen pääsi toimimaan tanssijana ja roudarina. Tämä avasi tien suurempiin ympyröihin. Tupacin debyyttialbumi 2Pacalypse Now julkaistiin vuonna 1991 ja se myi kultaa singlen “Brenda`s got a baby” ansiosta. Julkisuutta tuli lisää, kun Yhdysvaltain silloinen varapresidentti Dan Quayle ärähti sanoen, että levyllä ei ole sijaa amerikkalaisessa yhteiskunnassa. Tämä lisäsi Shakurin julkisuutta ja hän sai kiinnityksen elokuvaan Juice (1992).1993 Tupac Shakur perusti Thug life-yhtyeen, jossa musisoi mm. hänen velipuolensa Mopreme Shakur. Vuosi oli ollut Tupacille vaikea. Hän oli julkaissut toisen soololevynsä “Strictly 4 my N.I.G.G.A.Z,” joka myi platinaa ja näytellyt Janet Jacksonin kanssa elokuvassa “Poetic justice.” Hän oli myös istunut linnassa 15 päivää pahoinpideltyään Menace 2 society-elokuvan ohjaajan. Lunta tuli tupaan lisää Shakurin ammuttua kahta siviilipukuista poliisia, jotka pahoinpitelivät mustaa miestä Atlantassa.

Oikeudenkäynnin aikaan Shakurin hittisinglet “Keep your head up” ja “I get around” edelliseltä levyltä valloittivat R&B-listat ja myivät molemmat kultaa. Thug life-yhtyeen esikoinen “Thug life Vol. 1” vuonna 1994 myi sekin kultaa. Saman vuoden marraskuussa Shakurin kimppuun hyökättiin asein, mutta hän selvisi hengissä. Pian tämän jälkeen hän joutui vankilaan, kun fani väitti tämän raiskanneen hänet. Shakurin katsottiin syyllistyneen seksuaaliseen väkivaltaan ja virkavalta telkesi rap-artistin selliin.

Vankilassa Shakur kuuli huhuja, että hänen ystävänsä, rap-artisti The notorious B.I.G (ammuttiin 1997 samanlaisissa olosuhteissa kuin Tupac) sekä muutamat muut Bad Boy Recordsin listoilla olleet artistit olisivat tienneet aseellisesta hyökkäyksestä etukäteen. Lusimisen aikana Shakur julkaisi kaksinkertaisen platina-albumin “Me against the world.”

Death row records- ja Interscope-levy-yhtiöt ilmestyivät kuvioihin maksettuaan Tupacin takuut syksyllä 1995. Ehtona oli kolme levyä Death rowlle. “All eyez on me”  ilmestyi 1996 ja se myi yhdeksänkertaista platinaa. Musiikin ohella Shakur esiintyi vielä elokuvissa “Bullet,” “Gridlock`d” ja “Gand related.”

Innokas valokuvaaja otti Tupac Shakurista kuvan 7.9.1996 Las Vegasissa. Se jäi viimeiseksi miehestä otetuksi kuvaksi. Death row recordsin Suge Knightin ohjaama auto pysähtyi liikennevaloihin ja ohi ajavasta autosta ammuttiin useita laukauksia kohti Tupac Shakuria. Mies kuoli saamiinsa vammoihin kuuden päivän päästä sairaalassa. Tupacin ampujia ei koskaan saatu kiinni, mutta salaliittoteoriat elävät ikuisesti.

Shakurin kuudes albumi “The Don Killuminati: The 7 Day Theory ilmestyi pari kuukautta hänen kuolemansa jälkeen. Hän käytti albumilla nimeä Makaveli italialaisen filosofin Machiavellin mukaan. Levy valmistui jo ennen kuolemaa, joten se julkaistiin sellaisena kuin hän halusi.

Teksti: Janne Kaarenoja
Kuva: Quantrell Colbert

Ei kommentteja, oletko sinä ensimmäinen?

Kommentoi