Tuntematon sotilas-tähti: Toivottavasti en pelästyttänyt koiranulkoiluttajia

Samuli Vauramo näyttelee Aku Louhimiehen ohjaamassa Tuntemattomassa sotilaassa Lammiota. Vauramo oli ensimmäisiä, joka kuuli Louhimiehen elokuvaprojektista ja ohjaajan tarjotessa roolia, sai Vauramo miettiä kaksi mahdollista vaihtoehtoa, kuten teki myös Louhimies.

– Meillä molemmilla osui Lammio siihen yhteiseksi. Sanoin, että okei, mä mietin mikä olisi se lähestymiskulma siihen. Mitä mä voisin tuoda siihen, mitä ei aikaisemmin olla nähty. Se mikä mua kiinnosti, oli se, minkä takia hänestä tuli Suomen vihatuin mies, Vauramo kertoi.

Lähestymiskulma Lammioon löytyi ja valkokankaalla nähdään Vauramon versio legendaarisesta Lammion hahmosta. Roolin rakentaminen ja varsinkin tällaisen roolin rakentaminen ei onnistu ilman, että siinä saa asiantuntija-apua. Sitä Vauramolle tuli tutulta suunnalta.

– Itselleni olennaiseksi lähestymiskulmaksi tuli se, minkälaista elämää hän olisi elänyt siihen pisteeseen asti. Kuinka ollakaan, siihen löytyi paljon historiallista lähdemateriaalia. Sitten kävi vielä niin onnellisesti, että everstiluutnantti Marko Palokangas, jonka kanssa tein jo Käsky-elokuvassa yhteistyötä, silloin taas jääkäriliikkeen osalta, antoi erittäin suuren määrän ihan sen ajan palvelusohjesääntöä ja sellaista kirjallisuutta kuin upseerin äänenkäytön opas, Vauramo iloitsi.

– Kun pääsi sukeltamaan siihen ja sain kuulla, minkälainen kadettikoulu oli siihen aikaan ja mitä siihen oli sisältynyt. Sitten taas everstiluutnantti Juha Mälkki, niin hän pystyi kertomaan sen sodan ajan, jatkosodan ajan, että mitä komppanianpäällikkö käy läpi, minkälaisia ne menetyksen ja menestyksen hetket ovat olleet. Miten ne vaikuttaisi henkilöön ja mitä niskurointi saisi aikaan.

Vauramo halusi lähteä sukeltamaan henkilöhahmoonsa historiallisen näkökulman kautta. Hahmon rakentamiseen hänellä oli aikaa kolmesta neljään kuukauteen ja metodina hahmon löytämiseen mies käytti iltakävelyitä kotinsa lähimaastossa.

– Kävelin tyhjillä kaduilla iltaisin yksin ja etsin sitä varjosta, kun kävelin katuvalojen ali, niin se varjo minkä se heittää, niin hain ryhtiä ja hain, mikä se kävelyrytmi saattaisi olla, Vauramo valaisi.

– Se jotenkin löytyi siitä. Toivon, että en ole pelotellut ketään, kun olen siellä puhunut kapinahengen kukistamisesta ja käskyjen seuraamisesta. Mä toivon, että koiranulkoiluttajat eivät ole siellä pelästyneet.

Elokuvan näyttelijät olivat kuvauksien aikana majoittuneet telttamajoituksiin ja autenttisiin olosuhteisiin, jotka vallitsivat silloin jatkosodan aikana. Ainoastaan näyttelijöistä yksi ei asunut teltassa ja hän oli Lammiota esittänyt Samuli Vauramo. Syykin siihen oli selkeä.

– Mulla oli hyvin erilainen kuin heillä, koska mä asuin erillään, eristettynä heistä. Se oli mun oma pyyntö ja me keskusteltiin siitä ennen kuvauksia Akun. Mä halusin Lammiolle tietyn yksinäisyyden, en halunnut sitä ryhmäytymistä ja vitsailua kuvaustilanteiden ulkopuolella, Vauramo paljasti.

– Mitään vihanpitoa ei ollut, mutta se toi sen tietynlaisen etäisyyden ja kaikki Lammion kohtaukset ovat lähtökohtaisesti jonkinlaisen konfliktin sisältämiä. Ihan pelkkä pieni käskynanto sisältää välittömästi jonkinnäköisen emotionaalisen reaktion tältä Koskelan puolijoukkueelta.

Aku Louhimiehen ohjaama Tuntematon sotilas tulee ensi-iltaan perjantaina 27. lokakuuta kautta maan. Järjestyksessään kolmas Väinö Linnan romaaniin perustuva Tuntematon sotilas elokuva kunnioittaa sotiemme veteraaneja, jopa niin paljon, että ensi viikon maanantaista lähtien kaikki veteraanit pääsevät ilmaiseksi katsomaan elokuvan.

Teksti: Joni Hildén

Kuvat: Tommi Hynynen @ Suomen elokuvasäätiö 2017

Ei kommentteja, oletko sinä ensimmäinen?

Kommentoi