Jigsaw tuo uudet ansat ja vanhat säännöt

Saw-elokuvasarjan uudelleenlämmittelyssä kaikki on kuten ennenkin. Elokuvasarjan kahdeksas osa ei nouse silpomiskauhuelokuvan eliittiin, ei edes lähelle.

Ei Halloweenia ilman kauhuelokuvaa voisi sanoa. Kolmetoista vuotta sitten juhlapyhänä valkokankailla nähtiin elokuva Saw (2004), joka sai jatko-osan vuoden välein aina vuoteen 2010. Saw VII 3D: The final chapterin piti näytellä viimeistä osaa elokuvasarjassa. Jokin kuitenkin sai haistamaan, että kiero Jigsaw palaisi vielä.

Lopulta tieto julkaistiin: Jigsaw palaisi kahdeksannen kerran jakamaan veristä oikeuttaan. Fanit odottivat, mutta joutuivat pettymään, kun varsinainen ensi-ilta siirrettiin Nordisk filmin ja Finnkinon riidan takia joulukuulle (1.12.2017). Filmi on kuitenkin nähtävissä ennakkoon Halloweenin kunniaksi useilla paikkakunnilla sekä Savon Kinojen kauhujen yössä 10.11. Tarkemmat tiedot löytyvät täältä: www.nordiskfilm.fi/jigsaw.

Mistä sitten on kyse? Jigsaw-niminen sarjamurhaaja sieppaa joukon vääryyksiin syyllistyneitä ihmisiä ja pakottaa heidät pelaamaan selviytymispeliä. Säännöt ovat selvät: Tee näin ja kadu rikostasi tai kuole. Jigsaw virittää kilpailijoille ansoja, jotka on lähes mahdotonta selvittää vuotamatta kuiviin. Vastapuolella toimiva poliisiosasto puolestaan yrittää tahollaan kuumeisesti selvittää ihmisten katoamista. Moni ei usko Jigsaw:n enää olevan asialla, sillä tämä on maannut mullan alla jo kymmenen vuotta.

Jigsawn pelissä kannattaa miettiä mihin astuu.

Jigsaw ei siis tarjoa juonellisesti mitään uutta edeltäjiinsä verrattuna. Se nojaa jälleen takautumiin ja ansat ovat filmi filmiltä kekseliäämpiä. Veri roiskuu irtoavien ruumiinosien tahdissa, käytännössä kaiken muun jäädessä taka-alalle.

Henkilöhahmot ovat pinnallisia ja suhtkoht tuntemattomilta näyttelijöiltä ei paljon vaadita. Karismaattinen Toby Bell Jigsawina nostaa toki niskakarvat pystyyn. Spierigin veljekset Michael ja Peter vastaavat ohjauksesta. Positiivista on, että näillä eväillä Saw-saagaan vihkiytymättömätkin pääsevät jyvälle mistä on ollut kyse aiemmin. Jigsaw on saw-faneille varmasti jälleen uusi upea puolitoistatuntinen, mutta poikkeaako se muusta silpomiskauhusta; no ainakin ikonisen hahmonsa verran. Itse elokuva tulee jäämään osaksi harmaata silpomiskauhuelokuvamassaa ja saa yhden pisteen viidestä. Elokuvan virallinen ensi-ilta on 1.12.2017.

Teksti: Janne Kaarenoja

Kuva: Brooke Palmer

Ei kommentteja, oletko sinä ensimmäinen?

Kommentoi