Halloween-special: Kolme äärimmäistä Aasia-ohjaajaa

Katsoin Halloweenin hengessä kolmen kovan aasialaisen ohjaajan yhteisen kauhukollaasin Three… extremes (2004). Elokuvat ovat lyhyitä paitsi pituudeltaan, myös nimiltään: Dumplings (ohj. Fruit Chan), Cut (ohj. Park Chan-wook) ja Box (ohj. Takashi Miike).

Kaksi ohjaajista on kaikille verenmakuisen Aasia-elokuvan ystäville tuttuja: mäiske- ja samuraielokuvien taituri Takashi Miike (Ichi the Killer, Blade of the Immortal) sekä brutaaleista, mustalla huumorilla höystetyillä elokuvista tunnetuksi tullut Park Chan-wook (Oldboy, The Handmaiden).

Kolmannen ohjaajan Fruit Chanin tuotanto (Made in Hong Kong, Durian Durian) ei ole Dumplingsia lukuunottamatta saavuttanut suuren yleisön suosiota, ainakaan länsimaissa. Chanilla on jälkituotannossa rehvakkaasti nimetty suurtuotanto The Invincible Dragon, jonka voi odottaa ilmestyvän ensi vuonna.

Fruit Chan – Dumplings

Olen nähnyt Dumplingsin aiemmin, mitä en tajunnut ennen kuin ryhdyin katsomaan elokuvaa. Jälkeenpäin sain selville, että Dumplings oli Three… Extremesin ainoa elokuva, joka oli päässyt itsenäisenä levitykseen. Se onkin Fruit Chanin tunnetuin elokuva.

Elokuvan pääosia näyttelee kaksi naista: nuoruuden kauneuttaan takaisin haikaileva entinen näyttelijä, nykyinen joutilas ja rikas kotirouva Mrs. Li sekä Aunt Meinä tunnettu poppatohtori, joka tunnetaan paitsi nuorentavista dumplingsestaan, myös pulaan joutuneiden nuorten tyttöjen auttajana. Mrs. Li yrittää Aunt Mein erikoismykyillä palauttaa nuorekkuutensa – ja samalla myös aviomiehensä uskollisuuden.

Elokuva on paitsi taidokasta ällöviihdettä, myös kommentti kauneusmyytin sekä miesten mieltymysten armoilla elämisen vaikutuksesta naisten elämään. Dumplings on Three… Extremesin kolmesta elokuvasta selvästi kaupallisin – ja epäilemättä myös mieleenpainuvin.

Park Chan-wook – Cut

Park Chan-wookin elokuvan käsittelevät usein luisumista kohti väistämätöntä tuhoa, vaikka taustalla kimmeltää toivo pelastuksesta aivan loppumetreille saakka. Cut ei ole poikkeus.

Pääosa elokuvasta tapahtuu yhdessä huoneessa, jossa elokuvan päähenkilö, kuuluisa elokuvaohjaaja joutuu mahdottomien päätösten eteen mielipuolisen fanin murtautuessa hänen taloonsa ja ottaen vallan käsiinsä. Vaakalaudalla on viattoman lapsen henki sekä vaimon hyvinvointi ja koko avioliitto.

Elokuva käsittelee ihmisen voimattomuutta eettisesti huonojen vaihtoehtojen edessä sekä hyvänkin ihmisen perimmäistä moraalin vajavaisuutta, samalla kun veri virtaa vuolaana…

Takashi Miike – Box

Kaikki kolme elokuvaa ovat juoneltaan outoja, mutta Box vie näistä voiton.

Boxin päähenkilö on entinen sirkuslapsi, näkyjen ja unien riivaama kirjailija Kyoko. Nainen lipuu harhojen, todellisuuden ja unikuvien välimaastossa, menneisyyden ja nykyisyyden rajapinnassa. Lapsuuden pahaa tekoa ja sitä seurannutta hirveää onnettomuutta joka yö painajaisten muodossa maksava Kyoko ei saa rauhaa – kuollut kaksoissisko vierailee niin unissa kuin valvellakin.

Koko elokuva on suurta illuusiota aivan loppuun asti – juuri sopivan häiritsevää Halloween-tunnelmaan.

Karmaisevia katseluhetkiä!

 

Kirjoittanut Kiia Pitkänen

Ei kommentteja, oletko sinä ensimmäinen?

Kommentoi