Tuntematon sotilas huokuu autenttisuutta

Suomi täyttää tänä vuonna 100 vuotta ja sitä juhlistamaan on Aku Louhimies ohjannut elokuvan Tuntematon sotilas. Kyseessä on jo kolmas filmatisointi Väinö Linnan romaanista. Ensimmäisen teki Edvin Laine vuonna 1955 ja seuraavan Rauni Mollberg 1985. Onko yleisölle sitten tarjolla mitään uutta ja ihmeellistä? Vastaus on kyllä ja ei.

Itse perustarina mukailee Linnan romaania. Se esittelee meille muiden muassa Koskelan (Jussi Vatanen), Hietasen (Aku Hirviniemi) ja Antero Rokan (Eero Aho). Kaikki upseeriarvoiltaan eri kastia, mutta silti heitä yhdistää yksi tekijä; kaikki ovat tavallisia miehiä, jotka on laitettu ikävään liemeen. Sotimaan itäistä naapuria vastaan.

Juuri äsken mainittu kolmikko ja Kariluotoa näyttelevä Johannes Holopainen jäävät mieleen. Kirjassa keskeistä osaa näytelleet Lehto ja luutnantti Lammio puolestaan jäävät taka-alalle. Näin kirjan lukeneena se harmittaa, sillä juuri tämän kaksikon nokkapokka jäi allekirjoittaneen mieleen.

Historiaa tuntevat tietävät, että Suomi oli Natsi-Saksan liittolainen toisessa maailmansodassa. Tätä toitotetaan uutismateriaalilla. Lisäksi mukaan on ladottu tapahtumia sotilaiden kotikonnuilta, joita ei kirjassa ollut laisinkaan. Tämän tekstin kirjoittaja laitettiin aikanaan koulussa lukemaan Tuntematon sotilas kannesta kanteen ja nämä erot teokseen saavat kysymään: Onko elokuva kenties tehty ajatellen niitä, jotka eivät kirjaa ole lukeneet?

Fakta on, että Tuntematon sotilas näyttää taistelukohtauksineen upealta ja henkii sotilaiden tuntemuksia riemusta katkeruuteen. Aku Louhimies on aina elokuvissaan pyrkinyt mahdollisimman realistiseen lopputulokseen ja autentisuuteen. Tässä hän onnistuu ja vuoden 2017 Tuntematon sotilas pärjää varmasti hyvin pitkälle kansainvälisilläkin markkinoilla. Alkuperäisen tarinan faneja pienet muutokset siellä täällä saattavat toisaalta sapettaa. Tuntematon sotilas saa maailmalle lähtevänä kolmituntisena eepoksena kolme pistettä viidestä ja sen ensi-ilta on perjantaina 27.10.2017.

Teksti: Janne Kaarenoja

Kuva: Tommi Hynynen

 

Ei kommentteja, oletko sinä ensimmäinen?

Kommentoi