Röda rummet ihastuttaa Lillanissa

Lilla Teatern – Röda rummet – På bilden Mikko Kauppila, Riko Eklundh – Foto Ilkka Saastamoinen

Lilla Teaternissa on tämän syksyn aikana esitetty näytelmää Röda rummet. Kaj Korkea-ahon romaaniin perustuvassa näytelmässä Riko Eklundhin näyttelemä Aimo Kangas vuokraa Ullanlinnassa sijaitsevan hulppean asunnon Mikko Kauppilan näyttelemälle Kaj Erikille.

Näytelmän lähtökohdat ovat kutkuttavat. Sekä Aimo Kangas että Kaj Erik ovat homoja, joka luo omanlaisensa jännitteen tarinaan. Asunnon vuokraamisen ehtona on, että Kaj Erik kirjoittaa Aimo Kankaasta kirjan. Parivaljakko tapaakin useaan otteeseen toisiansa keskustellen.

Hyvin aikaisessa vaiheessa alkaa käydä selväksi, että Aimo Kangas on kiinnostunut Kaj Erikistä ja haluaisi tämän mukaansa omaan fetissiinsä. Hänen nykyinen avustajansa tuon fetissin toteuttamisessa on lähdössä ulkomaille, jonka vuoksi Aimo Kangas tarvitsee uutta apuria.

Homotarinat eivät kovin yleisiä

Suurin piirtein tarinan lähtökohdat ovat nuo ja Lillanin lavalla tarina syttyy eloon oikein upealla tavalla. Välillä näytelmää katsoessa sai nauraa, mutta mukana oli hyvän tarinan tavoin myös se surumielisempi puoli. Ennen kaikkea on ilo huomata, että on tehty sellainen näytelmä, jossa homot ovat pääosassa.

Tai siis, voisi sanoa, että roolihahmot, jotka ovat homoja, ovat pääosassa. Itse homous ei ole tarinan ydin eikä pidä ollakaan. Näytelmässä seksuaalisuus oli osa roolihenkilöiden identiteettiä, kuten jokaisella ihmisellä oma seksuaalisuutensa on osa identiteettiä.

Homoista kertovat tarinat tosin eivät ole kovin yleisiä, kuten voidaan huomata Riko Eklundhin OlkkariViihteelle syksyllä antamasta haastattelusta, jossa hän kertoi Aimo Kankaan roolin olevan vasta toinen homorooli hänen pitkän uransa varrella.

Näytelmän ensembleen kuului ainoastaan seitsemän näyttelijää, joista yksi oli nauhalla eikä fyysisesti lavalla. Siitä huolimatta saatiin luotua kohtauksia, joissa tuli mielikuva, että olisi ollut vilkas katu tai hampurilaisravintola. Taidokkaita ratkaisuita ohjaaja Milja Sarkolalta.

Onnistuneet roolitukset

Näytelmän roolitukset olivat onnistuneita. Pääosaa esittävä Mikko Kauppila oli upea uusi tuttavuus pääroolissa. Hän on aikaisemmin näytellyt muun muassa Suomen Kansallisteatterin Musta Saaranäytelmässä, Helsingin Kaupunginteatterin Pieni Merenneito– näytelmässä vuonna 2019 ja Bollassa. Myös television puolella hän näytteli muun muassa TV-sarjassa Rosvopankki.

Aimo Kangasta näytteli monille suomalaisille Hovimäki TV-sarjasta tutuksi tullut Riko Eklundh, jonka työskentelyä lavalla oli miellyttävää katsella. Eklundhin taiturimainen näyttelijäntyö toi samalla traagisuutta ja komiikkaa sopivin annoksin. Mainita täytyy myös Alexander Wendelinin näyttelemä Emmanuel. Wendelinin työskentely oli timanttia.

Lilla Teaternin Röda rummet esitetään vielä kahdesti, joten kannattaa pitää kiirettä, jotta näytelmän ehtii näkemään. Sitä voi lämpimästi suositella kyllä katsottavaksi. Eikä se todellakaan voi huono olla, kun presidentti Tarja Halonen oli näytelmää myös katsomassa yhdessä puolisonsa Pentti Arajärven kanssa.

Teksti: Joni Hildén

Kuvat: Ilkka Saastamoinen / Lilla Teatern

Ei kommentteja, oletko sinä ensimmäinen?

Kommentoi