Huumorin sävyttämä Pieni merenneito luomoaa Suurella näyttämöllä

Helsingin Kaupunginteatterissa on tänä syksynä nähty merenalaista elämää Suurella näyttämöllä, kun Disneyn klassikko Pieni merenneito on ollut uusintaensi-illassa. Edellisen kerran musikaali nähtiin Kaupunginteatterin Suurella näyttämöllä vuonna 2019, mutta koronan vuoksi esityskausi jäi lyhyeksi ja nyt Kaupunginteatteri päätti tuoda musikaalin uudelleen yleisön nähtäväksi.

Jo mennessä saliin huomaa nykyaikaisen teknologian tulleen teattereihin, kun esirippuun on heijastettu näytelmän nimi. Esirippu on tehty oikeastaan kaksiosaiseksi tai siten, että reunoille on jäänyt kiinteät rakennelmat, jotka osittain myös haittaavat niiden katsojien kokemusta, joiden paikat ovat reunoilla. Osa esityksestä nimittäin jää niiden rakennelmien piiloon.

Vaikka pieni osa kohtauksista jää hivenen piiloon, ei se kovin isosti katsomiskokemusta haittaa, sillä suurin osa esityksestä kuitenkin tapahtuu keskellä lavaa. Musikaalin väriloisto kaikkine loistavine lavasteineen antaa katsojalle melkoisen elämyksen. Siihen kun päälle lisätään vielä upeat laulunumerot, ollaan jo lähellä mahtavaa spektaakkelia.

Arielin roolissa näytellyt Yasmine Yamajako ilahdutti lauluäänellään ja häntä olisi voinut kuunnella musikaalissa enemmänkin. Mainittava on myös Kuningas Tritonia näytellyt Mikko Vihma, jonka miehekkään möreä ääni saa katsojan nautintoon.

Huumoriakaan ei näytelmästä puutu, siitä vastaavat Chef Louisia näyttelevä Tuomas Uusitalo ja Sebastiania näyttelevä Samuli Kakko. Aivan upea kohtaus, jossa Chef Louis jahtaa Sebastiania ja Sebastian puolestaan tekee kiusaa Chef Louisille, saa nauruhermot koetukselle.

Oman mausteensa soppaan tuo Yrjön roolissa Pertti Koivula. Kokeneen näyttelijän karisma vaan huokuu lavalta, kun hän pistelee menemään hieman hompsahtavan Yrjön roolissa. Ei voi kuin ihmetellä ja ihailla, kuinka hän jaksaa pitää tuollaisen roolin päällä läpi koko näytelmän, puhuen hyvin erilaisella äänellä ja äänenpainoilla kuin hänen normaali puhetyylinsä on.

Kuten Samuel Harjanne yleensä, on myös tämä ohjaus häneltä onnistunut. Vuosien saatossa Helsingin Kaupunginteatterin Suurella näyttämöllä on nähty Samuel Harjanteen upeita luomuksia eikä Pieni merenneito kalpene niiden rinnalla. Voisi sanoa, että Samuel Harjanteesta on nousemassa musikaalien ykkösohjaaja Suomessa.

Kokonaisuutena katsottuna, pienistä näköhaitoista huolimatta, musikaali antoi katsojalleen paljon ja sitä ehdottomasti voi suositella jokaiselle. Tätä musikaalia ei kannata missata, ainakaan jos tykkää Disneyn klassikoista.

Pienenä kuriositeettina tähän loppuun on todettava Mikko Vihman esittämästä kuningas Tritonista, että hänen ulkoinen habituksensa, bodatut lihaksensa ja valkoiset pitkät hiukset toivat mieleen myös erään 80-90-luvun taitteen sankarin He-Manin. Ehkä me näemme jonain päivänä Kaupunginteatterin Suurella näyttämöllä myös tämän sankaritarinan.

Teksti: Joni Hildén

Kuvat: Robert Seger / Helsingin Kaupunginteatteri

Ei kommentteja, oletko sinä ensimmäinen?

Kommentoi