Ritva Oksanen kuvasi menestyssarja Elämän suolaa ilman lähimuistia

Suomalaisen television historiassa 90- luku muistetaan menestyksekkäiden kotimaisten sarjojen vuosikymmenenä. Televisiosta tulivat Metsolat, Puhtaat valkeat lakanat, Kotikatu ja tietenkin Elämän suola, jossa yhtenä keskeisimmistä hahmoista oli Ritva Oksasen näyttelemä Elina Kunkainen.

Tammikuun viimeisenä päivänä vuonna 1996 alkanut sarja kertoi Kunkaisten perheestä, joka omisti einestehdas Eineshovin sekä ravintola Seurahuoneen. Oksasen näyttelemä Elina oli tuon perheen äiti. Oksaselle sarjan menestys oli yllätys.

– Se yllätti todella. Ne henkilöt, jotka siinä oli ja tämä Elina Kunkainen, että siitä tuli sellainen suosikki. Ja kun me teimme sitä niin paljon, Oksanen totesi.

Onnettomuus Mallorcalla vei lähimuistin

Oksaselle Elämän suolan kuvausten aika ei ollut ruusuilla tanssimista, vaan hänen lomamatkallaan Mallorcalla tapahtunut auto-onnettomuus toi oman haasteensa kuvauksiin.

– Filmasin sitä ilman lähimuistia ja ristisiteet poikki sekä solisluu poikki. Niitä oli vielä 30 jaksoa jäljellä. Kanssani oli vähän vaikeuksia sitä tehdessä, mutta niin se saatiin purkkiin, 60 osaa sitä tehtiin.

– Vaikka ei ollut lähimuistia ollenkaan ja luin sitä roolia, niin se meni päähän.

Näyttelijätär itsekin on hämmästynyt, kuinka hän onnistui selviytymään siitä. Ilmeisesti näyttelijöiden ammattitaito repliikkien opetteluun tuli testattua ja huomattua, että ilman lähimuistiakin roolin pystyy opettelemaan.

– Meillä on nähtävästi joku kasetti tuolla päässä, Oksanen naurahti.

Elämänmeno uran merkittävin

Vuonna 1963 alkaneen uransa merkittävin rooli oli televisiosarjassa Elämänmeno, jossa hän näytteli Eila Niemistä.

– Kyllähän se Eila Nieminen oli sellainen, joka kerta, kun piti mennä seitsemäksi tai viideksi maskiin, lähdin aina riemuiten. Ikinä en ajatellut, voi että, kun täytyy mennä. Lähdin aina suurella palolla sitä tekemään.

Elämän suola sekä Elämänmeno on nähtävillä tällä hetkellä Yle Areenassa. Elämänmeno tuli vasta myös uusintana televisiosta ja Oksanen tunnusti myös katsoneensa sen silloin.

– Sehän ei ole vanhentunut yhtään, kun sen nyt näin uusintana. Ajattelin, että kyllä se Åke (Lindtman) on tehnyt hienon työn.

Teatteri ollut tärkeämpi kuin laulut

Vuosien varrella Ritva Oksanen on ehtinyt tekemään niin teatteria, elokuvia kuin televisiosarjoja, mutta myös musiikkia. Hänen tunnetuimpia lauluja on Syksyn sävelessä vuonna 1971 ensiesityksen saanut Tuli mies– kappale.

– Se on sellainen klassikko, siitä ei yli eikä ympäri pääse. Toinen on tietysti Iitin tiltu. Ihmiset aina sitä Iitin tiltua multa pyytävät.

Pohjimmiltaan Oksanen tunnustaa olevansa näyttelijä.

– Vaikka mä laulan, on teatteri mulle ollut tärkeämpi. Katsotaan, mitä tästä vielä syntyy.

Oksanen nähdään syksyllä ensi-iltaan tulevassa Lauluja rakkaudesta- elokuvassa ja jos koronarajoitukset poistuvat, saattaa luvassa olla myös konsertteja sekä Rakasta minut vahvaksi- kiertueen jatkaminen.

Teksti ja kuvat: Joni Hildén

Ei kommentteja, oletko sinä ensimmäinen?

Kommentoi