Loimaa nousi Suomen kartalle 80-luvun puolivälissä, kun syntyi televisiokomedia nimeltä Fakta homma. Sarjan ensiesitys televisiossa nähtiin helmikuussa 1986. Alkusysäys suuren suosion saavuttaneelle Fakta hommalle saatiin kuitenkin jo 1984, jolloin hahmot alkoivat elämään Teatterikorkeakoulun opinnäytetyöstä.
– Me tehtiin Teatterikorkeakoulussa sellaista näytelmää kuin Marilynille eli homma handussa. Siinä oli erilaisia tyyppejä, jotka kertoivat teatterin tekemisestä ja teatterista ylipäätänsä, niin yhdet hahmot siinä olivat Pirre ja Hansu, Fakta homman yhtenä luojana toiminut Eija Vilpas kertasi syntyhistoriaa.
Teatterikorkeakoulussa tätä opinnäytetyötä mukana olivat Vilppaan lisäksi tekemässä Riitta Havukainen, Taneli Mäkelä ja Lasse Karkjärvi, jotka kaikki olivat mukana myös televisiosarjassa. Lisäksi mukana olivat Jukka Puotila, Kati Outinen sekä Kylli Köngäs. Puotila nähtiin myöhemmin myös televisiosarjassa useissa eri rooleissa, kuten myös sarjan toisessa osassa, joka oli lähtöisin opinnäytetyöstä.
– Mietittiin, että siinä voisi olla sitten tämmöiset hahmot ja revittiin jotain vaatteita päälle, ja ruvettiin kehittelemään niitä. Otettiin toistemme vaatteita ja mä otin Eijan hiihtohaalarin, kun silloin oli talvipakkanen ja sillä oli ne päällä silloin. Mulla taas oli tuulipuku, kun oltiin Turkan opissa, niin olimme urheiluvaatteissa, Havukainen kertoi hahmojen synnystä.
Jos Hansun ja Pirren roolit löytyivät helposti, niin yhtä helposti voidaan sanoa löytyneen heidän miestensä hahmot, joita esittivät Taneli Mäkelä ja Lasse Karkjärvi. Näytelmässä olleessa kohtauksessa Hansu ja Pirre olivat grillaamassa, johon sitten nämä mieshahmot tulivat mukaan. Siinä nähtiin myös alkusysäys sarjalle.
– Me kun ensin Riitan kanssa improttiin ensin ne naiset, niin pojat tulivat verhoista meidän miehinä. Heikillä (Lasse Karkjärvi) on hauska yksityiskohta, kun sitä ennen oltiin tehty armeijasketsiä, niin tämän uuden hahmon Lasse teki niin, että käänsi vain tämän armeijalakin ympäri, Vilpas muisteli.
Teatterikorkean lavalta hahmot siirtyivät sitten televisioon. Televisioon lähtö ei tullut nelikon omasta tahdosta, vaan heidät löydettiin sinne suoraan teatterin lavalta televisioon.
– Sellainen kuin Reima Kekäläinen, joka oli ohjaaja ja tuottaja tuolla kakkosella siihen aikaan. Hän sattui tulemaan katsomaan sen esityksen, kun se meni tuolla Kino Helsingissä, joka on Ryhmäteatterin tila nykyisin. Se jotenkin ihastui niihin hahmoihin ja ehdotti, että voitaisiinko tehdä TV-sarja, Havukainen paljasti.
Siitä syntyi ilmiö, joka elää vielä tänä päivänäkin hyvin. Vaikka Fakta Hommaa ei televisiossa tällä hetkellä nähdä, niin sarjalla on niin nuoria kuin vähän vanhempiakin faneja. Parasta aikaa Hansu ja Pirre esiintyvät Helsingin Kaupunginteatterin Pienellä näyttämöllä.
– Teatterinjohtaja Kari Arffman sanoi tarvitsevansa lisää ohjelmaa pienelle puolelle syksyllä, kun siellä oli vain Kultainen vasikka aluksi. Hän kysyi, että tehdäänkö, niin vastattiin, että miksi ei. Sitten vähän ideoitiin, mikä se voisi olla ja siitä se sitten lähti. Eijan kanssa ruvettiin sitten kevätpuolella miettimään ja kirjoittelemaan, kehittämään aiheita, Havukainen selvitti näytelmän syntyprosessia.
Teksti: Joni Hildén
Kuvat: Aki Loponen, Pictuner Oy (Hansu ja Pirre, Helsingin Kaupunginteatteri)
Ei kommentteja, oletko sinä ensimmäinen?