Rakastunut Ryti ensi-iltaan Raumalla – Kanerva: Tämä on kunnioitus Antti Majanlahdelle

Tiia Ollikainen (Gerda Ryti os. Serlachius) ja Jaakko Tohkanen (Risto Ryti) (kuva: Rauman Kaupunginteatteri)

Rauman Kaupunginteatterin syksyn 2017 toinen ensi-ilta on Tapio Liinojan ja Reidar Palmgrenin kirjoittama musiikkinäytelmä Rakastunut Ryti. Näytelmän ohjauksesta vastasi puolitoista viikkoa sitten edesmennyt Antti Majanlahti ja sen viimeisteli teatterin taiteellinen johtaja Otto Kanerva.

– Keskustelimme suru-uutisen jälkeen Antin perheen kanssa ja he toivoivat, että viimeistelemme Antin työn saattamalla näytelmän ensi-iltaan suunnitellun aikataulun mukaisesti. Työryhmän sisälläkin nousi esiin lämmin taistelutahto. Teemme tämän kunnioituksena Antille, Kanerva kertoo.

Raumalla on melko pitkä perinne erilaisiin musiikkinäytelmiin. Kanerva kertoi, että lukiessaan vuosikertomuksia, niin hän mietti, että mitähän sitä tekisi.

– Tämä näytelmä löytyi sattumalta Hämeenlinnan kesäteatterista. Työtä helpotti entisestään se, että olen ennenkin tehnyt yhteistyötä Reidar Palmgrenin kanssa, totesi Kanerva.

Kanervan mukaan Antti Majanlahti valikoitui ohjaajaksi sen vuoksi, että hän halusi työhön vahvan teatterimiehen.

– Antti ehti tehdä tähän vahvan draamallisen pohjan ja itse sitten vien vain homman loppuun, jatkoi Kanerva edelleen.

Historiallinen näytelmä, mutta ei mikään tiiliskivi

Kanervan mukaan historialliset henkilöt antaa näytelmälle raamit, mutta mitään tiiliskiveä he eivät historiallisista henkilöistä tee.

– Otamme tässä niitä taiteilijan vapauksia ja perusasia on se, että täältä Rauman seutukunnalta ovat tulleet suurmiehet Risto Ryti ja Alfred Kordelin, tähdensi Kanerva lopuksi.

Antti Majanlahti oli pidetty hahmo lavalla

Alfred Kordelinin roolissa oleva Pertti Koivula sekä Kanerva kertoivat, että tunsivat Antti Majanlahden pitkältä ajalta, mutta eivät olleet tehneet koskaan ennen hänen kanssaan yhteistyötä.

– Antti oli erittäin mukava mies. Hän oli myös sekä persoonallinen että tunnistettava hahmo lavalla, totesi Koivula.

Kanerva puolestaan totesi, että on tuntenut Antin aina, kuten alan ihmiset toisensa tuntevat.

– Tunsin myös hänen vanhempansa ja siskonsa, sanaili Kanerva.

Kun tieto Antin kuolemasta saapui teatterin väelle, niin seuraavan aamupäivän he vähän keräilivät ja vasta iltapäivällä jatkoivat harjoituksia.

– Antti oli todella pidetty hahmo, totesi Kanerva vielä lopuksi.

Teksti: Jouni Mikola
Twitter: @JouniMikola

 

Ei kommentteja, oletko sinä ensimmäinen?

Kommentoi