Pirren rooli näytti suunnan Eija Vilppaan uralle

Näyttelijä Eija Vilpas ei olisi Teatterikorkeakouluun hakiessa voinut kuvitella, että yksi hahmo tulee olemaan sellainen, jota hän näyttelee vielä vuosikymmenten päästä. Sellainen löytyi Teatterikorkeakoulun opinnäytetyötä tehdessä, kun syntyi Pirjo ”Pirre” Kaasisen hahmo.

– Pikku hiljaa se siitä kehittyi. Se pukeutuminen tapahtui hyvin nopeasti, puhetavan etsimiset ja tällaiset. Aluksi niillä oli vain muutama repliikki, mutta sitten se vuosien aikana ja TV-juttua tehdessä syveni. Tehtiin niille sitten henkilöpohjat ja taustatiedot, joka oli hirveän hauskaa, Vilpas totesi.

Aika yleistä on, että näyttelijät hakevat esikuvia hahmoillensa elävästä elämästä. Niin on käynyt myös Pirjo Kaasisen roolin kanssa. Pirressä yhdistyy useita ihmisiä, jotka ovat olleet osana Eija Vilppaan elämää.

– Ne koostuvat aika monesta henkilöstä tuollaiset tyypit. Kun opiskeluaikana siivosin yhtä toimistoa, niin siellä siivousesimiehenä oli vähän Pirren tyyppinen ihminen. Tosin tuo on kärjistetty, mutta siinä on samoja piirteitä, kuten se repliikki ”rätin on oltava kuiva” jonka hän sanoi, perehdyttäessään minua siivoamiseen, Vilpas paljasti.

– Sitten Pirre puhuu vähän samalla tavalla kuin isäni, joka puhui sellaista Mäntsälän murretta.

Helsingin Kaupunginteatteri – Hansu ja Pirre – Kuvassa Riitta Havukainen ja Eija Vilpas – Kuva © Aki Loponen, Pictuner Oy

Pirren hahmo on roikkunut Vilppaan mukana koko hänen näyttelijänuransa ajan. He ovat yhdessä näyttelijä Riitta Havukaisen kanssa käyneet tekemässä erilaisia keikkoja ympäri Suomen maata. Hahmojen suosio on yllättänyt Vilppaan. Tällä hetkellä hahmot seikkailevat Helsingin Kaupunginteatterissa, jossa Eija Vilpas on viettänyt koko näyttelijänuransa ajan.

– Ei sitä nuorena oikein odottanut mitään ihmeellistä. Nautin siitä, kun pääsi tekemään. Kyllä se sillä tavalla se suosio hämmästytti ja vielä enemmän hämmästyttää, että olen tässä puhumassa siitä jutusta, mikä on tapahtunut vuonna -85 tai jotain, ja Pirre seikkailee tuolla teatterin lavalla, Vilpas hämmästeli.

Vilppaan näyttelijänura ei ole ollut pelkästään Pirren roolia, vaan on hän päässyt tekemään myös muita juttuja. Fakta homman jälkeen Vilpas on työskennellyt kameran edessä muun muassa Vesku Show’ssa sekä Hannele Laurin kanssa yhdessä Hynttyyt yhteen-sarjassa. Lisäksi hän on tehnyt monia muita mieleenpainuvia roolisuorituksia eri sarjoissa ja elokuvissa. Näyttelijätär uskoo, että Fakta hommalla on ollut iso rooli pääsemisessä TV-uralle.

– Kyllä Fakta homma varmasti avasi tätä TV-työn mahdollisuutta, Vilpas mietti.

Teksti: Joni Hildén

Kuvat: Joni Hildén (kansikuva) ja Aki Loponen, Pictuner Oy (Esityskuva)

Ei kommentteja, oletko sinä ensimmäinen?

Kommentoi