Nukkekoti Rauman teatteriin

Nukkekodin päärooleissa nähdään Timo Julkunen ja Raisa Sorri.

Rauman teatterin vuoden 2023 ensimmäinen ensi-ilta on norjalaisen Henrik Ibsenin todellinen klassikkonäytelmä Nukkekoti, jonka Raumalle ohjaa teatterin taiteellinen johtaja Otto Kanerva.

– Nukkekoti on todella väkevä draama, joka sisältää jopa dekkarimaisia jännitteitä. Toteutuksemme on ajaton, sillä teemojensa ansiosta tarina on täysin luettavissa nykyaikaisenakin näytelmänä. Naisen asema perheessä ja parisuhteessa, tasa-arvo sekä rakastamisen vaikeus ovat edelleen yhteiskuntamme suuria kysymyksiä. Nukkekoti on myös ihmisen kasvutarina, kommentoi Kanerva Rauman teatterin tiedotteessa.

Ibsen kirjoitti Nukkekodin vuonna 1879 ja Suomessa se nähtiin näyttämöllä jo heti seuraavana vuonna. Tuo esitys vuonna 1880 oli 22-vuotiaan Ida Aalbergin läpimurtorooli. Nukkekodin perusjuoni kritisoi viktoriaanisia avioliittonormeja. Aalbergin lisäksi Noran roolissa ovat olleet mm. seuraavat näyttelijät Elli Tompuri, Ansa Ikonen, Liisa Roine, Tuija Vuolle, Anna-Elina Lyytikäinen ja nyt listaan voidaan lisätä Rauman teatterin Raisa Sorri.

Nukkekodin Noran rooli naisnäyttelijälle samankaltainen haave kuin miesnäyttelijälle Shakespearen Hamlet. Nora on elänyt suojattua elämää kuin nukke. Ensin isänsä siipien suojassa ja sitten pankinjohtaja Torvaldin (Timo Julkunen) edustusvaimona. Sorrin ja Julkusen lisäksi rooleissa nähdään Rauman teatterin muut näyttelijät eli Ninni Kekki, Juha Kulmala ja Mona Lehtola sekä vierailijana Ilkka Koivula, joka nähdään asioitsija Krogstadin roolissa.

Nukkekodin ensi-ilta piti olla Raumalla jo vuosi sitten tammikuussa, mutta silloisen tilanteen vuoksi sitä jouduttiin siirtämään vuodella. Nyt sitten ensi-ilta on lauantaina 21.1. klo 18.00 ja esityksen kesto on noin kaksi tuntia ja 30 minuuttia väliaikoineen.

Teksti: Jouni Mikola
Twitter: @JouniMikola
Kuva: Henna Junnila

Ei kommentteja, oletko sinä ensimmäinen?

Kommentoi