Näin Marco Bjurström kommentoi Grease-kohua: ”Surullista ja pelottavaa”

Marco Bjurström

Keväällä Helsingin Messukeskuksen Amfi-teatterissa katsojia hurmannut Grease-musikaali joutui esitysten päätteeksi kohun keskiöön. Musikaalin tuottanut Amfi Musicals Oy hakeutui konkurssiin, minkä seurauksena valtaosa näytöksen tähdistä on jäänyt ilman palkkojaan.

Greasen ohjauksesta ja koreografiasta vastasi tanssiguru Marco Bjurström yhdessä puolisonsa Peter Pihlstörmin kanssa. He ovat olleet esiintyjiin nähden erilaisessa asemassa.

– Meidän työmme oli (konkurssivaiheessa) suurimmaksi osaksi tehty. Olemme suurimman osamme kaikista rahoista jo saaneet. Jos jotain jää saamatta, se kuuluu tähän elämään. Se on vain rahaa, Marco kuittasi OlkkariViihteelle Tangomarkkinoiden semifinaalissa Vantaalla toukokuun lopulla.

Marco toimii tulevana kesänä Seinäjoen Tangomarkkinoiden tuomaristossa toista vuotta peräkkäin.

Kevään Grease-musikaalia oli tähdittämässä laaja joukko Suomen eturivin tähtiä. Pääosia tähdittivät laulaja Mikael Saari sekä tangokuningatar Heta Halonen, joiden lisäksi lavalla nähtiin joukko tunnettuja esiintyjiä, kuten Esko Eerikäinen, Krisse Salminen ja Miitta Sorvali.
– Produktio onnistui taiteellisesti. Kaikki tyypit suoriutuivat rooleistaan täydellisesti, siitä tuli hyvä esitys. Siihen nähden on hirveän surullista ja pelottavaakin koko alan kannalta, että tämän tyyppisiä nurin menemisiä on tapahtunut viime vuosina, Marco harmitteli.

Kokonaistarkastelun paikka

Loppukesästä 2022 uutisoitiin Linnanmäen Peacock-teatterin taustalla toimineen UIT:n eli Uusi Iloinen Teatterin konkurssista. Kyse on Marcon mukaan ongelmasta, joka vaatisi kokonaistarkastelua.
– Eihän nämä tällaiset uutiset tee hyvää tälle alalle, mutta samalla ne paljastavat tietyn vääristymän, mikä alalla vallitsee. Suurin osa teattereista on kuntien ja valtion tukemia. Se on hieno asia, mutta sen huono puoli on, että niiden rinnalla yksityisten tahojen toimiminen on liki mahdotonta, Marco huokaili.

Yli miljoonan euron velat

Grease-musikaalin ehti nähdä muutaman viikon pyörineen esityskauden aikana 30 000 katsojaa. Sen viimeinen esitys oli 13. toukokuuta. Ensi-iltaa oli alun perin suunniteltu keväälle 2022, mutta koronapandemia pakotti siirtämään ensi-iltaa vuodella.
– Koska Amfi Musicals Oy toimii puhtaasti kaupalliselta pohjalta, tämä taloudellinen taakka kävi liian raskaaksi, kun Grease lopulta toteutui vuonna 2023. Amfi Musicals Oy ei jatka musikaalien tuottamista eikä musiikkiteatteritoimintaa, yhtiö tiedotti toukokuussa.
Kaikkiaan yritykselle jäivät yli miljoonan euron velat. Yhtiön mukaan suurimmiksi velkojiksi tulevat jäämään tekniikkaa tuottaneet yhtiöt, tilavuokraajat sekä musikaalin lisenssejä hallinnoivat yhtiöt.

Teksti ja kuva

Juhamatti Nieminen

Ei kommentteja, oletko sinä ensimmäinen?

Kommentoi