Helsingissä Kansalaistorilla keskuskirjasto Oodin edessä järjestettiin torstaina kulttuurialan leikkauksia vastustaja mielenosoitus. Paikalla Sakset seis-nimeä kantaneessa mielenosoituksessa oli useita kulttuurialan tekijöitä, jotka ilmaisivat pettymyksensä hallituksen toimiin.
– Jotenkin tuntuu, että niiden (leikkausten) takana on kosto, kauna ja katkeruus. Ihmettelen sitä, minkä takia kulttuuri on juuri se alue, mitä sorsitaan tai mitä kurmotetaan aina, kun tilaisuus tulee. Ei tarvitse paljoa ajatella, kun lähdetään esimerkiksi kuvailemaan, mitä on Suomi tai suomalaisuus? Montako lausetta kykenet muodostamaan ilman, että tulee joku kulttuurialue vastaan, näyttelijä Teijo Eloranta pohtii.
Kuten Elorannan puheenvuorosta hyvin tulee esille, on suomalaisuus hyvin suurelta osin myös kulttuurillista. Suomalaisuuteen kuuluu juuri suuret kulttuurilliset teokset, kuten vaikkapa Väinö Linnan Täällä pohjantähden alla tai vaikkapa Kalevala, josta on tullut yksi suomalaisuuden symboli, puhumattakaan Finlandiasta.
– Onko se suo, kuokka ja Jussi? Onko se Finlandia? Se on aina taide ja kulttuuri. Mitä se kansankunta on? Se on ennen kaikkea kulttuuria. Se, mitä me suomalaiset olemme, se on ennen kaikkea kulttuuria, Eloranta toteaa.
Kulttuuriväen tuohtumuksen hallituksen toimia kohtaan aistii Kansalaistorilla kädenkosketeltavasti. Perussuomalaisten kansanedustajan Ritva ”Kike” Elomaan puhuessa mielenosoittamaan tulleelle väelle, ei hän meinannut saada puheenvuoroa, kun väkijoukko mylvi ja huusi välihuutoja.
Hän kertoi puhuessaan, kuinka hän itse oli artistina ja laulajana kierrellyt Suomea keräten murusista elantonsa, ja tietävänsä mikä on tilanne kulttuuripuolella. Sympatiaa ei perussuomalaisten kansanedustaja siitä huolimatta saanut. Kulttuuriväen vihaisuus perussuomalaisia kohtaan kumpuaa jo eduskuntavaaleista, jolloin puolueen puheenjohtaja Riikka Purra kertoi kulttuurin olevan luksusta.
– Mä en ymmärrä sitä yhtään. Miten ihmeessä se voi olla luksusta. Sehän on meille kaikille. Se on sitä, mitä me olemme. Sitä on kulttuuri. Sillä yritetään kaiketi tämän nimenomaisen puolueen toimesta upottaa sellaiseen elitistiseen lokeroon, jota on helppo vihata ja väheksyä. Sitähän se ei tietenkään ole, mutta ehkä se sitten saa ääniä joillakin alueilla, Eloranta miettii.
”Kulttuurin alasajo on organisoitua”
Elorannan lisäksi paikalle oli saapunut useita suomalaisia kulttuurin ihmisiä. Varsinkin teatteri- ja elokuvamaailmasta tuttuja henkilöitä näytti olevan kansalaistorilla, kuten muun muassa näyttelijä-kirjailija Reidar Palmgren, muusikkona ja näyttelijänä toimiva Tapio Liinoja, näyttelijä Riko Eklundh sekä näyttelijä Joonas Saartamo. Paikalla oli myös Svenska Teaternissa nykyisin kiinnitettynä näyttelijänä toimiva Dennis Nylund.
– Taide on tärkeää yhteiskunnassa ja sivistys, se kaikki, mitä taide pystyy tuomaan esille ja ikään kuin tuomaan niitä kysymyksiä esille, sivistämään ihmisiä. Sen takia se on tärkeätä. Se ei ole tärkeätä vain meille, jotka nyt ovat täällä, meidän työpaikamme, jotka totta kai ovat tärkeitä, mutta meidän tulevaisuutemme. Meidän nuoremme, lapsemme, jotka kasvavat aikuiseksi. Haluan, että he ovat sivistyneitä ja fiksumpia kuin mitä me olemme, Nylund pohdiskelee.
Taiteen merkitys ei ole pelkästään sitä, että katsotaan tauluja, kuunnellaan musiikkia tai käydään elokuvissa ja teatterissa. Taide ja kulttuuri on paljon enemmän. Se myös opettaa ja opastaa. Taidetta ja kulttuuria on myös kouluissa. Taide on myös pelastanut monet, näin myös Nylundin itsensä. Hän on hyvin huolissaan kulttuurialan leikkauksista.
– Kulttuuria nyt organisoidusti ajetaan alas. Kyse ei ole siitä, että poimitaan sieltä täältä, mihin on annettu apurahoja, mitä niistä on tullut. Niillä haetaan klikkiotsikoita. Nyt on kyse siitä, mitä taide tarkoittaa jollekin nuorelle, joka pääsee musiikkitunnille tai vastaavaan, jossa tuntee olonsa kotoisaksi ja saa sieltä turvan eikä lähde mihinkään väärille poluille.
– Taide on pelastava ja se on myös mutkin pelastanut, kun taiteen avulla sain osallistua johonkin porukkaan, mikä tekee taidetta yhdessä. Siitä oppii identiteettiä, siitä oppii olemaan hyvä ihminen tälle yhteiskunnalle, Nylund miettii.
Huolta herättää Nylundissakin ne arvovalinnat, joita hallitus on tehnyt leikkauspäätöksiä tehdessään.
– Leikataan pois kulttuurista ja mielenterveysaloilta, mutta sitten on helvetin tärkeätä, että saadaan tunnin juna Turusta Helsinkiin tai saadaan viinaa kotiin. Mikä se yhtälö on, ei siitä voi tulla mitään muuta kuin harmia, Nylund tylyttää.
Kansalaistorille oli kokoontunut mielenosoitukseen 5 000 ihmistä ja kulttuurialan leikkauksia vastustavan adressin, joka luovutettiin torstaina paikalle tulleille poliitikoille, oli allekirjoittanut 93 400 ihmistä.
Teksti ja kuvat: Joni Hildén
Ei kommentteja, oletko sinä ensimmäinen?