Legendaarinen Kyllä isä osaa-sarja ilmestyy nyt valkokankaalla – “Antakaa vain käsis ja kamerat käyntiin”

Elokuvateattereissa pääsee torstaista lähtien jälleen nostalgiseen tunnelmaan, kun 90-luvun hittisarjan pohjalta tehty elokuva Kyllä isä osaa saa ensi-iltansa. Tuttu näyttelijäkööri on jälleen yhdessä ja Lada lastattu täyteen, kun tämä tuiki tavallinen perhe, jolle aina sattuu jotain kommelluksia, lähtee seikkailemaan.

– Tämä perhe, kun koottiin, niin ei mitään ongelmaa, tuosta lähtee. Antakaa vain käsis ja pistäkää kamerat käyntiin, siitä lähdetään, isää näyttelevä Tom Lindholm toteaa.

Alkuperäissarjan näyttelijäkaartista perhe on pysynyt täysin samana. Isää näyttelee edelleen Tom Lindholm, äitinä nähdään Tuija Ernamo ja perheen lapsina Maiju Jokinen sekä Jarno Jokinen. Uutena kasvona nähdään nuori tulevaisuuden lupaus Vilppu Eleinen.

– Mahtavaa oli lähteä mukaan, koska olen katsonut tätä sarjaa. Oli hirveän mahtavaa olla mukana, koska tämä perhe on niin hauska, Eleinen kertoo.

“Ei sitä tarvitse ajatella edes”

Kyllä isä osaa-sarja tuli Yle TV2-kanavalta ensimmäisen kerran 30 vuotta sitten. Sarjan ensiesitys oli 2. maaliskuuta 1994. Edellisen kerran perhe on ollut koossa Tampereen Komediateatterin lavalla, kun vuodesta 2015 lähtien he näyttelivät täysille katsomoille teatterissa. Roolihahmoihin sujahtaminen on sujunut näyttelijöiltä ongelmatta sekä teatterinlavalla kuin nyt elokuvassa.

– Ei sitä tarvitse ajatella edes, Ernamo paljastaa hahmonsa löytymisestä.

– Itsekin hämmästyin sitä. Yleensä, kun jotain tehdään eikä siihen enää palata, aivot kadottavat sen, mutta tämä, kun me tehtiin, se näytelmä ja nyt tämä, oli kaikilla meillä ajatus, että nämähän on näitä. Tämä menee muuten näin, voit laittaa ihan minkä tahansa tekstin. Nämä jopa korjaavat itse itseään, Lindholm valaisee.

Elokuvan on tuottanut Janne Katajan omistama tuotantoyhtiö Hih hih hii Oy. Perheen lisäksi elokuvassa nähdään useita nimekkäitä näyttelijöitä, kuten Betoni-Jussilla juuri palkittu Kati Outinen sekä Vesa Vierikko. Mukana on myös Kalle Lambergia ja Lari Halmetta. Yhdessä sivuroolissa on myös Kataja itse.

– Paljon ei tarvinnut Katajaa houkutella, halvalla tuli tuottajan näkökulmasta. Oli kustannustehokkain kiinnitys. Mutta olihan sillä aika vänkä tuo parta. Muotoilu oli hyvin lennymäinen.

– Ei tule siviiliin, Kataja lupaa.

“Olet vähän niin kuin julkista riistaa”

Vaikka Kyllä isä osaa on ollut hyvin suosittu televisiosarjana ja ehkä jopa osittain siitä syystä, on se tietyllä tavalla koitunut myös näyttelijöilleen eräänlaiseksi taakaksi. Varsinkin Jarno Jokiselle se, että ihmiset tunnistivat kadulla, tuntui ajoittain myös ahdistavalta.

– Se tuntuu siltä, että sulla ei ole mahdollisuutta olla oma itsesi, vaan olet vähän niin kuin julkista riistaa. Osa ihmisistä on mukavia ja esittää kivoja kysymyksiä, ja lähestyy rennosti. Sitten kun osa lähestyy vähän eri tavalla, niin sitten se ahdistaa, Jarno pohtii.

Siskoa sarjassa sekä elokuvassa näyttelevälle Maiju Jokiselle julkisuus on ollut koko ajan jollain tavalla läsnä näyttelijä-äitinsä Tuija Ernamon kautta eikä se tullut samalla tavalla uutena asiana hänelle kuin Jarnolle.

– Mulla on ollut jollain tavalla lunkki suhtautuminen siihen. En ole hirveästi ajatellut sitä asiaa eikä se ole ikinä haitannutkaan. Se kuuluu tavallaan tuohon työhön. Ehkä se on enemmän häirinnyt mun ystäviä tai kavereita, varsinkin nuorempana kun liikkuivat mun kanssa, ja oltiin jossain baarissa. Kyllähän niitä juttelijoita tuli aika paljon, Maiju sanoo.

Julkisuudella on oma hintansa. Myös Lindholm on puhunut ja kertoo myös Olkkarivieras-podcastissa, että hän istui epätyypilliseen tapaansa silloin, kun hype oli kovimmillaan, usein baarissa selkä ovelle päin. Siitä huolimatta hän on aina jaksanut keskustella faniensa kanssa eikä ole heitä koskaan häätänyt pois.

Teksti: Joni Hildén

Kuvat: Joni Hildén, Harri Hinkka

Ei kommentteja, oletko sinä ensimmäinen?

Kommentoi