APRILLIPILA: Hallitus kieltää teatterin tekemisen

Hallitus on Petteri Orpon ja Riikka Purran johdolla päättänyt kieltää teatteritaiteen tekemisen 1.4 alkaen. Syyksi kiellolle annetaan poikkeustilanne, jossa nyt eletään.

– Venäjän käymä hyökkäyssota Ukrainassa, sen vaikutukset Suomeen ja tämä harvinaisen huono taloudellinen tilanne, joka meillä on nyt käsillä, on aiheuttanut sen verran levottomuutta ja vastustusta hallitusta kohtaan, että emme voi sallia enää teatterin tekemistä, pääministeri Petteri Orpo perustelee päätöstä.

Päätöksen takana ovat kaikki hallituspuolueet, mutta sitä ovat Kokoomuksen lisäksi esittäneet myös Perussuomalaiset. Toiseksi suurimman hallituspuolueen mukaan teatterin tekemiselle ei ole tällä hetkellä minkäänlaisia edellytyksiä.

– Taloudellinen tilanne on tällä hetkellä niin huono, että mihinkään luksuspalveluihin ei yksinkertaisesti ole tällä hetkellä varaa. Kun lopetamme teatterin tekemisen, saamme sillä useamman miljoonan euron säästöt aikaan. Harkitsemme myös kaikenlaisen viihteen tekemisen lopettamista, valtiovarainministeri Riikka Purra toteaa.

Hallitus on päättänyt kieltää myös tasavallan presidentin, ministereiden ja eduskunnan puhemiehen imitoimisen lailla. Mikäli tällaista tapahtuisi, johtaisi se tähän syyllistyneen vangitsemiseen. Valtionjohdon pilkkaamisesta saa jatkossa elinkautisen vankeusrangaistuksen.

– Olemme lopen kyllästyneitä siihen, millä tavalla esimerkiksi Jarkko Tamminen imitoi mestariamme Jussi Halla-ahoa. Tähän on ehdottomasti tultava loppu, Purra vaatii.

Lait astuvat voimaan 1.4.2024. Päätökset on tehty pikaisesti vain hallituksessa, koska pääministeri Orpon mukaan maassa eletään sen verran poikkeuksellisia aikoja, jonka takia on toimittava nopeasti.

– Maa on poikkeustilassa. Nämä rajut lakot ja opposition jatkuvat välikysymykset heikentävät tämän erinomaisen hallituksen toimintakykyä, mikäli joutuisimme viemään kaikki asiat eduskunnan päätettäväksi. Sen vuoksi tasavallan presidentin myötävaikutuksella, ylin päätäntävalta on annettu tällä päivämäärällä tälle erinomaisen hallitukselle, jolla on erittäin hyvä hallitusohjelma, Orpo päättää.

Teatterin tekijät huolissaan

Hallituksen päätökset ovat aiheuttaneet närää teatterintekijöissä. Suomen Kansallisteatterin pääjohtajan Mika Myllyahon äänestä kuului suuri pettymys, kun OlkkariViihde tiedusteli hänen mielipidettään hallituksen linjauksista.

– Onhan tämä nyt käsittämätöntä, millaisia päätöksiä tämä hallitus tekee. Teatteri on monelle työpaikka, josta he saavat elantonsa. Teatteri on myös ihmisille paikka päästä pakoon arjen kamaluuksia. Nyt kun tämä taidemuoto kielletään, mitä jää jäljelle, Myllyaho kysyy.

Kansallisteatterissa tätä päätöstä ei aiota ottaa kovin hyvin vastaan ja Myllyaho kertookin, että esitykset jatkuvat hallituksen päätöksistä huolimatta.

– Tulkoon virkavalta vaikka pidättämään minut, mutta esitykset jatkuvat entiseen tapaan, Myllyaho lupaa.

Kulttuuriväki on päättänyt yhdistää voimansa ja edessä on mielenosoitus eduskuntatalon edessä tänään 1.4 kello 14 alkaen. Korostaakseen sanomaa, mielenosoituksessa on tarkoitus esittää pätkiä klassikkonäytelmistä.

– Emme aio vain seisoa tumput suorina ja plagaatit käsissä, vaan aiomme näyttää, että emme alistu. Tänään tulemme näkemään mielenosoituksen yhteydessä katkelmia klassikkonäytelmistä. Myös Jarkko Tamminen on luvannut tulla paikalle, mielenosoitusta koordinoiva Suomen Näyttelijäliiton puheenjohtaja Antti Timonen paljastaa.

Teksti ja kuva: Joni Hildén

Juttuun lisätty Mika Myllyahon ja Antti Timosen kommentit

Ei kommentteja, oletko sinä ensimmäinen?

Kommentoi