Laineen kuudes Vitikka-kirja alkaa kuin Blues Brothers-elokuva

Menestynyt dekkarisarja sai jatkoa, kun Matti Laineen kuudes Elias Vitikka-kirja näki päivänvalon. Helsinkiläiseen alamaailmaan sijoittuvan Vitikka-sarjan kuudennen kirjan nimi on Kuolemanloukku.

– Kun kirja alkaa, hän on sellaisessa tilanteessa, että istuu talousrikostuomiota Suomenlinnan avovankilassa. Siihen liittyen myös hänen vanha suojattinsa, jo ensimmäisestä Elias Vitikka-kirjasta Pahojen miesten seura tuttu Veeti Poranen löytyy kuolleena, Laine valaisee kirjan aloitusta.

Porasen kuolema on määritelty itsemurhaksi ja sitä myöten sen pitäisi olla jo selvitetty tapaus. Näin ei kuitenkaan ole.

– Elias haistaa palaneen käryä ja siitä lähtee homma eskaloitumaan, niin kuin tapana on, Laine toteaa.

– Jo silloin, kun aloin kirjoittamaan tuota ensimmäistä Elias Vitikkaa, oli jo jonkinlainen ajatus ja häkkyrä päässä, mihin suuntaan tämän herran taival voisi edetä. Yksi selkeimmistä kuvioista oli, että jossain vaiheessa Elias löytää itsensä vankilasta.

Laine kertoo, että mielikuvan taustalla on Blues Brothers– elokuva, joka on miehen suosikkielokuva. Kyseinen elokuva alkaa vankilasta ja sen vuoksi Laine on halunnut jossain vaiheessa viedä myös Vitikan vankilaan.

– Se on joku semmoinen, että jossain vaiheessa Elias Vitikka- kirja alkaa näin, että Elias on linnassa ja mitä sitten tapahtuu, Laine kertoo.

Vaikka Elias Vitikka on syvällä rikollismaailmassa, on hän siitä huolimatta näiden kirjojen aikana osoittanut myös olevansa myös hyvä ihminen. Hänessä on toki sellaista rikolliselta vaadittavaa ilkeyttä, mutta myös paljon lämminsydämisyyttä ja sankaruutta.

– Se on sellainen hyvä paha jätkä tai paha hyvä jätkä, kuinka vaan sen haluaa. Elias Vitikasta on moneksi. Olen aina kirjoittanut Elias Vitikan hahmoa sillä tavalla, että hänet on helppo kuvitella moneen paikkaan, Laine paljastaa.

Matti Laine tunnetaan Elias Vitikka-kirjojen lisäksi myös käsikirjoittajana Paratiisi– televisiosarjan takaa. Uransa aikana näyttelijänäkin toiminut Laine on kirjoittanut myös Sorjonen– televisiosarjaa. Dekkarit ovat tulleet vahvaksi osaksi Lainetta.

Kuuntele lisää Matti Laineesta ja Elias Vitikasta Olkkarivieraspodcastistä.

Teksti: Joni Hildén

Kuvat: Ilkka Saastamoinen

Ei kommentteja, oletko sinä ensimmäinen?

Kommentoi