Koomailevan konstaapelin bensa on se, että hänellä ei ole mitään menetettävää

Destroyer on eri aikatasoilla liikkuva neo-noir-timantti. Toimintaa ja draamaa on pakattu kaksituntiseen sopivasti ja Nicole Kidman tekee yhden uransa parhaista roolisuorituksista.

Karyn Kusaman viides pitkä elokuva Destroyer on sukellus unettomien öiden, dramaattisten tapahtumien ja alkoholin tärvelemän ihmisen mieleen. Kidman on konstaapeli Erin Bell, jonka katsoja tapaa aloituskohtauksessa sekavana autossaan. On löytynyt ruumis, jolla on hallussaan väriampullin tahrima seteli ja kolme pistettä tatuoituna niskaan.

Bell tietää saman tien missä mennään. Menneisyydestä tuttu jengipomo Silas (Toby Kebbell) on palannut Los Angelesin alamaailmaan. Alkaa traagisten muistojen sävyttämä ajojahti naisen yrittäessä keinoja kaihtamatta saada Silasin kiinni. Konstaapelin palloilu rikollisten ja huonoihin piireihin ajautuneen alaikäisen tyttärensä (Jade Pettyjohn) välillä tuo mukaan draamaa, kun kaksikon välit genrelle tyypillisesti eivät ole ruusuilla tanssimista.

Kusaman teineille suunnattu kolmas elokuva, vampyyrimaailmassa liikkuva Jennifer’s Body (2009) oli hölmöydessään täysin typerä, mutta ihmissuhdetrilleri The Invitation (2015) piti otteessaan.

Naisohjaaja on tehnyt yhteistyötä aviomiehensä, käsikirjoittaja Phil Hayn kanssa ja aivan kuten The Invitation, on Destroyerkin Hayn käsialaa. Toisena käsikirjoittajana on molemmissa projekteissa toiminut Matt Manfredi. Kolmikon uutukainen on osoitus siitä, että neo-noir on elossa ja voi hyvin.

Nicole Kidman puolestaan istuu Bellin muottiin kuin iskuri aseeseen. Hän näyttelee kaiken tärkeän menettänyttä alkoholistia ja takautumissa hyvin hommansa hoitavaa poliisia. Häikäilemätön lainvalvoja näkee kaikki keinot sallituiksi eikä epäile käyttää voimaa. Muuntautuminen takautumien sankarittaresta rentuksi sujuu Kidmanilta mutkitta ja maskeerausosasto on tehtäviensä tasalla.

Seikka, että tarina on monasti nähty eikä tuo mitään uutta rikoselokuvien kirjoon, unohtuu, kun puolitehoilla käyvä sankaritar pääsee vauhtiin ja takoo konnia lättyyn. Käsikirjoituksen nerokkuus piilee aikatasoilla leikittelyssä ja siinä, että se osaa todella hämätä katsojaa. Elokuva vangitsee intensiivisellä tarinankerronnalla ja sitä laadukkaasti tukevalla kuvauksella. Viimeisen päälle suunniteltu äänimaailma huutaa, että nyt ei katsella kevyttä viihdettä. The Destroyer saa täydet viisi tähteä ja on ensi-illassa 22.2.2019.

Teksti: Janne Kaarenoja

Kuva: © Concorde Filmverleih

Ei kommentteja, oletko sinä ensimmäinen?

Kommentoi