Koivu ja Tähti kuin historiankatsaus satavuotiaaseen Suomeen

Suomen 100-vuotisjuhlavuoden kunniaksi Suomen Kansallisteatterin Suurella Näyttämöllä esitetään Pirkko Saision kirjoittamaa ja Laura Jäntin ohjaamaa Koivu ja Tähti- näytelmä. Näytelmän pääosissa ovat Tiina Weckström ja Jukka Puotila.

Näytelmä on läpileikkaus yhden suvun tarinasta läpi satavuotiaan Suomen ja jo ennen itsenäisyyden aikaakin. Tarina on rakennettu niin, että Puotilan ja Weckströmin esittämät Kristoffer ja Hagar ovat kesämökillään, jonne tulee heidän ystäviään kyläilemään.

Koko näytelmä pohjautuu Kristofferin ja Hagarin tarinaan, mutta ei ainoastaan nykyajassa, vaan myös koko Suomen satavuotisen historian ajan. Katsojille luodaan kohtauksia menneistä ajoista, jolloin Kristoffer ja Hagar ovat eri vuosikymmenillä.

Koivu ja Tähti on sekoitus tavallista tarinankerrontaa sekä fantasiateatteria. Aivan kaikilta osin ei voida sanoa näytelmän kerronnan olevan uskottavaa, vaan mukaan ollaan ujutettu niin kuolemaa markkeeraava henkilö kuin puhuva jääkarhukin.

Näytelmä kaikesta epäaitoudestaan huolimatta on kattava kattaus suomalaiseen historiaan, siihen miten Suomi on kehittynyt Venäjän vallan ajasta aina nykypäivään asti. Siinä oli otettu huomioon myös turvapaikanhakijoiden tulva ja tuotiin ihmisten ennakkoluuloinen suhtautuminen maahanmuuttajiin esille.

Pirkko Saision teksti oli sujuvaa ja näytelmää oli mukava katsoa, vaikka tarinana ajoittain hiukan raskas olikin. Esitys tempasi katsojan mukaansa. Lavastuksessa oltiin nähty vaivaa ja esityksessä oli useampia mökkirakennelmia.

Näytelmän kruunasi upeat roolisuoritukset.

Teksti: Joni Hildén

Kuvat: Suomen Kansallisteatteri

Ei kommentteja, oletko sinä ensimmäinen?

Kommentoi