Ikitie putsasi palkintopöydän – AJ Annila päästi tunteet valloilleen

Vuotuinen Jussi Gaala on palkintonsa jakanut ja vuoden ohjaaja sekä myös vuoden elokuva on tullut valituksi. Jos vuoden miesnäyttelijän pysti meni Tuntemattoman sotilaan Eero Aholle, niin vuoden ohjaajan ja vuoden elokuvan pystit menivät Ikitielle. Elokuvan ohjannut AJ Annila oli lehdistön edessä kuvattavana, kun lavalla jaettiin vuoden elokuvan palkinto. Tunteen purkaus oli valtava Annilalta.

– Mä olen ihan järjettömän onnellinen, olen onnellinen Ilkka Matilan puolesta ja tuon uskomattoman työryhmän puolesta ja myös sen puolesta, että tuntematon aihe tuli kerrottua, Annila riemuitsi.

Ikitie elokuva kahmi pystejä koko illan, sillä niitä tuli niin kuvauksesta kuin myös molemmat sivuosa-Jussit menivät Ikitielle. Antti Tuurin kirjoittama ja AJ Annilan ohjaama elokuva keräsi peräti kuusi Jussi-palkintoa, kun taas vuoden katsotuin elokuva Tuntematon sotilas keräsi neljä Jussia sekä valittiin yleisöäänestyksessä parhaimmaksi elokuvaksi.

– On tämä yllätys, en olisi osannut toivoa. Mä aina inhoan omia elokuvia, niitä oppii ohjaajana inhoamaan, kun ne joutuu katsomaan tuhat kertaa. Tätä mä en jostain syystä inhonnut. Jotain tässä meni kohdilleen. Meillä on niin uskomaton työryhmä, että tämä on heidän tämä patsas, Annila fiilisteli.

Vaiettu tarina kannatti kertoa

Elokuvan aihepiiri oli hyvin rankka, kun kerrottiin niistä, jotka ovat joutuneet tai halunneet lähteä Venäjälle ja kuinka heidät sinne unohdettiin, miten heitä siellä kohdeltiin. Antti Tuurin tekstiin perustuvat elokuvat ovat yleensäkin olleet menestystarinoita ja menestystä oli lupa odottaa myös tältä mainiolta elokuvalta. Jussi-palkitun elokuvan tarinaa ei ollut aiemmin kerrottu.

– Tämä on osoitus siitä, että vaietut tarinat kannattaa kertoa. Ne ovat myös sellaisia tarinoita, jotka tulevat kerrotuksi enemmin tai myöhemmin, elokuvan tuottaja Ilkka Matila mietti.

Ikitie- elokuva peittosi Tuntemattoman sotilaan, josta kaikki odottivat palkintopöydän putsaajaa. Ikitie osoitti jo yhden katselukerran jälkeen olevan elokuva, joka jää elämään. Elokuva ei ole ainoastaan Tommi Korpelan, joka on elokuvan jokaisessa kuvassa, taidonnäytettä vaan myös kaikki muut osa-alueet onnistuivat.

– Ennen kaikkea yhteistyö ja se, että jokainen osa-alue tuki toisiaan. Kyllä jo ehdokkuuksien ennätysmäärä kertoo siitä, että yksikään tekijä ei ollut yli muiden, vaan kaikki kirittivät ja kannustivat toisiaan. Totta kai se silloin kiteytyy parhaan elokuvan palkintoon silloin. Se on kaikkien tekijöiden yhteinen palkinto, Matila kiteytti.

Matilan yhdessä Marko Röhrin kanssa omistama tuotantoyhtiö Matila Röhr Productions on jo pitkään tehnyt yhteistyötä Antti Tuurin kanssa. Röhr jo 80- luvun loppupuolelta asti Pohjanmaa- elokuvasta lähtien. Yhteistyö on ollut aina hedelmällistä ja myös palkintojakin tuottavaa. Yhteistyölle ei ainakaan tämän myötä ole loppua tulossa.

– Meillä on montakin hanketta Antin kanssa suunnitteilla ja aika näyttää sitten, mikä niistä toteutuu, Matila valaisi.

Teksti ja kuvat: Joni Hildén

Ei kommentteja, oletko sinä ensimmäinen?

Kommentoi