Caesar ratsastaa kenraaleineen jälleen

Sota apinoiden planeetasta huipentaa trilogian, jonka avasi Apinoiden planeetan synty (2011) ja jota jatkoi Apinoiden planeetan vallankumous (2014). Tuttuun tapaan apinoiden johtajaa Caesaria näyttelee Andy Sirkis eikä kolmas osa jää edeltäjiään heikommaksi.

Sota apinoiden planeetasta alkaa tragedialla. Apinoiden ikääntyvä ja viisas johtaja Caesar menettää poikansa ja vaimonsa tulitaistelussa. Tämän myötä hänen sympatiansa ihmisiä kohtaan murenee palasiksi ja apinakuningas lähtee vaatimaan verityöstä vastuussa olevan sadistisen eversti McCulloughin (Woody Harrelson) päätä vadille. Caesar kenraaleineen matkaa läpi autioituneen maaston kohdaten matkalla jos minkälaisia hylkiöitä. Kaikki huipentuu lumen saartamalle vanhalle asevarikolle, jonka everstin joukot ovat muuttaneet apinoiden pakkotyöleiriksi. Myös trilogian edellisissä osissa ihmisestä toiseen levinnyt ja ihmiskuntaa verottanut apinainfluenssa pyörii näkymättömänä uhkana taustalla.

Caesarin seurueeseen kuuluu myös mykkä tyttö

Toisin kun nimi ehkä antaa ymmärtää, Sota apinoiden planeetasta on kostotarina. Se kuvaa Caesarin muuttumista rauhaa haluavasta johtajasta kostonhimoiseksi vigilanteksi. Elokuvassa viitataan myös pariin otteeseen inhottavaan Koba-apinaan, joka johti apinat sotaan ihmisiä vastaan edellisessä installaatiossa. Pitkään laboratoriossa eläneen Koban sielunmaisemaa väritti kauna lukuisista lääkekokeista ja huonoista oloista häkissä.

Hollywoodin näkemyksen ruotsalaisesta vampyyrielokuvasta ”Ystävät hämärän jälkeen” ohjannut Matt Reeves on astunut uudelleen ohjaajan saappaisiin ja saanut aikaan hyvää jälkeä. Sirkis on jälleen vakuuttava Caesar ja vastapuolena ähisevä vähemmän mukavista rooleista tutuksi tullut Woody Harrelson tekee everstistä tunteettoman teurastajan. Hauskuuttajakin elokuvasta löytyy, kun Caesarin seurueeseen mukaan liittyy höperö erakoitunut apina. Pakkotyöleirin kohtalo puolestaan saa hymyn naamalle, kun mieleen tulee Steve McQueenin tähdittämä elokuva Suuri pakoretki vuodelta 1963.

Elokuvan musiikki ansaitsee erikoismaininnan. Se luo kerta toisensa jälkeen kohtauksiin juuri oikeanlaisen tunnelman. Elokuvan ehdoton vahvuus on se, että se ei ole varsinainen uusintaversio edeltäjästään vuodelta 1973. Se jatkaa myös sujuvasti tarinaa siitä mihin Apinoiden planeetan vallankumous jäi ja saattaa trilogian päätökseen lisäämättä loppuun enää turhuuksia. Sota apinoiden planeetasta ansaitsee 3 / 5 pistettä ja sen ensi-ilta on keskiviikkona 12.7.2017.

Teksti: Janne Kaarenoja

Kuvat: Fox pictures

Ei kommentteja, oletko sinä ensimmäinen?

Kommentoi