Björkman tyytyväinen paluustaan Kansallisteatteriin

Viimeisiä hetkiään Teatterikorkeakoulussa professorina viettävällä Hannu-Pekka Björkmanilla töitä riittää. Perjantaina tuli ensi-iltaan elokuva Ikitie, jossa Björkmanilla on rooli ja Tennispalatsissa sijaitsevassa Helsingin Taidemuseossa hän on näytellyt tänä syksynä Vanhat mestarit- näytelmässä.

– Se on terävää havainnointia taiteesta ja ihmisenä olemisesta. Siinä on kaksi asiaa, se on vakavaa ja äärettömän hauskaa. Näiden yhdistäminen on todellista taidetta, Björkman kertoi.

Björkmanin professuuri loppuu hyvin pian ja sitten on aika siirtyä tienaamaan leipää näyttelemisellä. Maaliskuun ensimmäisestä päivästä lähtien Hannu-Pekka Björkman tekee paluun Suomen Kansallisteatteriin kiinnitettynä näyttelijänä.

– Ensi helmikuussa on viisi vuotta professuuria takana ja ensimmäinen maaliskuuta alkaa kiinnitys. Mä olen tietenkin tosi onnellinen, että sain niin sanotun hautakivisopimuksen. Se on tässä iässä harvinaista saada vakituinen paikka, Björkman mietti.

Monelle näyttelijälle Suomen Kansallisteatteri on ollut se taiteellinen kotinsa ja kotiympäristö muutenkin. Moni on kuullut Esko Salmisen tarinat, kuinka hän leikki Kansallisteatterin kulisseissa. Björkmanillekin Kansallisteatterilla on oma merkityksensä.

– Se on tällä hetkellä suomalaisen teatterin johtava teatteri, nimenomaan taiteellinen teatteri, niin kuin lukee tuossa Kansallisteatterin mainoslehtisen etusivulla ja se, että se on taiteellinen teatteri, on hyvin tärkeää, Björkman naurahti.

Kansallisteatteri on ollut paikka, jonne moni näyttelijänalku on nuoruudessaan himoinnut pääsevänsä. Paikalla on oma iso historiansa ja ne suuret nimet, jotka ovat tuon 115 vuotta olleen teatteritalon olemassaolon aikana työskennelleet jo Ida Aalbergista lähtien.

– Täällä asettuu sellaiseen historian hienoon jatkumoon. Näyttelijän elämän tien voi ilmaista kolmella eri lauseella: Kuka tuo on? Tuossa se on taas? Ai se elää vielä? Mä olen kai vielä siinä: Tuossa se on taas- vaiheessa, Björkman vitsaili.

Suomen Kansallisteatterin näyttelijöistä moni on ollut esikuvia nuorelle Hannu-Pekka Björkmanille aikanaan ja hän on saanut myös heidän kanssaan tehdä töitä.

– Siellä on monta sellaista jotka ovat menneisyydessä täällä näytellyt ja joiden kanssa mä olen myös näytellyt. Esimerkiksi olen saanut näytellä Esko Salmisen kanssa, joka oli hieno kokemus nuorelle näyttelijälle aikanaan KOM-teatterissa. Sitä vaan kunnioitti. Jos mennään vähän taaemmaksi, niin esimerkiksi Jussi Jurkka. Sitten on Pentti Siimes, voi voi siellä on monta hienoa näyttelijää, Björkman pohti.

Björkman nähdään tänä syksynä jo loppuunmyydyssä Vanhat mestarit- näytelmässä ja sitten hänet on mahdollista nähdä valkokankaalla Ikitie- elokuvassa, joka tuli ensi-iltaan perjantaina 15. syyskuuta.

Teksti: Joni Hildén

Kuvat: Joni Hildén ja Suomen Kansallisteatteri

Ei kommentteja, oletko sinä ensimmäinen?

Kommentoi