Uskomaton – Mahtava – Esko Salminen

Ylistyssanat eivät riitä kertomaan sitä, kuinka koskettava ja mahtava oli Ilta Esko Salmisen kanssa. Tämä suomalaisen teatteritaiteen grand old man, ylinäyttelijä Esko Salminen oli charmikas, karismaattinen ja aivan uskomaton esittäessään monologejaan vuosien varrelta. 
Suomen Kansallisteatterin pääjohtajan Mika Myllyahon vetämän illan aikana käytiin hyvin monivivahteisesti Salmisen uran vaiheita ja elämän kipeitäkin hetkiä. Puhetta riitti myös vuosista, jolloin hän ei vielä ollut näyttelijä vaan pieni lapsi. Lapsenahan Salminen vietti pitkiä aikoja Kansallisteatterissa, koska hänen vanhempansa Unto Salminen ja Kyllikki Väre olivat siellä töissä. Silloin jo nuori Esko kasvoi teatterin maailmaan.
Illan aikana selvisi myös se, että näyttelijä Jalmari Rinteellä oli myös iso rooli Esko Salmisen uran varrella. Salmisen tullessa Jalmarin ja hänen vaimonsa Ansa Ikosen tyttären Katriina Rinteen kanssa kylään, oli Jalmari luvannut hoitaa Eskolle opiskelupaikan ja näin myös tapahtui. Esko aloitti Teatterikoulussa, joka siihen aikaan sijaitsi Suomen Kansallisteatterin yläkerrassa.
Ura Suomen Kansallisteatterissa käynnistyi 14. syyskuuta 1957, vain 17 vuoden ikäisenä tai urahan lähti jo harjoitusten osalta aikaisemmin, mutta ensi-ilta oli tuona päivänä. Näytelmänä oli ei enempää eikä vähempää kuin William Shakespearen Hamlet, jossa Salminen esitti näyttelijää ja merimiestä. Omien sanojensa mukaan rooleja oli useampiakin, mutta historian kirjoihin on merkitty vain nuo kaksi.
Hamletin ohjasi englantilainen ohjaaja Dennis Arundell ja hänen apuohjaajana oli kaikille Suomi-Filmin ystäville hyvin tuttu kaunokainen, Ansa Ikonen. Joka myös välillisesti oli vaikuttamassa siihen, että Esko Salmisesta tuli lopulta näyttelijä. Hamletia esitettiin Suomen Kansallisteatterin Suurella näyttämöllä vuosina 1957-59 välisenä aikana 58 kertaa.
Keväällä 1959 hän oli mukana Julius Caesarissa, joka sai ensi-iltansa Suurella näyttämöllä 18. maaliskuuta. Samana keväänä hän näytteli myös Reviisorissa ja syksyllä ensi-iltansa saivat Tshu Yuan sekä Miljoonavaillinki ja Uninäytelmä. Kaikissa näissä Esko Salmisella oli toki pieni rooli, mutta suurten roolien ajat olivat vasta edessä päin.
Se ensimmäinen suuri rooli oli Aleksis Kiven kirjoittamassa ja Vilho Siivolan ohjaamassa Nummisuutareissa, jossa hän näytteli Eskoa. Suuria rooleja on tuon jälkeen mies tehnyt useita ja suurinta osaa niistä sivuttiin Esko Salmisen illassa Suomen Kansallisteatterin Suurella näyttämöllä. Esko Salminen on jäänyt ihmisten mieliin nimenomaan Shakespearen tulkitsijana ja hänen kirjoittamia monologeja kuultiin myös Salmisen illassa.
Ilta Esko Salmisen kanssa oli yhtä mahtava kuin on tämän liki 70 näytelmässä esiintyneen suuren taiteilijan urakin. Mies ei ole uransa aikana jättänyt katsojaansa kertaakaan kylmäksi eikä hän sitä tehnyt myöskään nyt. Ne aplodit, jotka yleisö täydestä sydämestään seisten, Esko Salmisen antoi, olivat täysin ansaitut. Illan päätähti oli silminnähden liikuttunut saamastaan huomionosoituksesta.
Mainittakoon vielä, että vaikka esityksen kestoksi oltiin kerrottu puolitoista tuntia, niin kesti se siitä huolimatta liki pari tuntia. Niin paljon tarinaa ja kerrottavaa Esko Salmisen urasta oli. Aika meni kuin siivillä.
Teksti: Joni Hildén
Kuvat: Suomen Kansallisteatteri

Ei kommentteja, oletko sinä ensimmäinen?

Kommentoi