UIT:n henki elää ja voi hyvin

Uusi Iloinen Teatteri on perustettu 1978. Se perustettiin viihteelliseksi teatteriksi. Linnanmäen Peacock-teatterissa ensimmäinen revyy näki päivänvalon keväällä 1979. Sen ohjasivat Vili Auvinen ja Lars Svedberg. Alkuperäiseen käsikirjoittajatiimiin kuuluivat Seppo Ahti, Matti Kuusla, Jaakko Salo ja Jukka Virtanen. Alkuperäisiin jäseniin kuului myös Marjatta Leppänen.
– Silloin, kun tulin tänne, niin mua koulutettiin tähän UIT-perinteeseen Jaakon ja Marjatan toimesta, niistä mä olen kauhean kiitollinen edelleenkiin, nykyinen UIT:n grand old lady Sari Siikander totesi.
Jaakko Salo toimi alusta asti aina kuolemaansa saakka UIT:n kapellimestarina. Orkesterina tuolloin oli Seitsemän seinähullua veljestä. UIT:n henki elää yhä vahvana, vaikka muutoksia on paljon tullut.
– Mun mielestä todella paljon on vielä sitä henkeä. Jean S orkesterina on vastaava kuin Seitsemän seinähullua silloin Jaakon aikaan. Sekä Antti (Paavilainen) että Timo (Kärkkäinen) ovat sovituksien ja biisivalintojen suhteen Jaakon jalanjäljissä. Silti omaansa tehden, Siikander paljasti.
– Marjattahan on meidän kanssa koko ajan tekemisissä. Tulee tsemppaamaan meitä ja muuta. Ei UIT:n henki ei voi kuolla.
Toinen konkari Jussi Lampi on Siikanderin kanssa samoilla linjoilla UIT:n hengen säilymisestä.
– Kyllä se on. Se on outo asia. Se on jotenkin vaan juntattu tuonne takaseinään, se UIT:n henki ja asenne. Jokainen, joka tuosta ovesta ensimmäistä kertaa tulee sisään, tietää mistä on kyse. Tämä on UIT ja toista sellaista ei ole, Lampi kiteyttää.
UIT:n perustajajäsen Jaakko Salo kuoli Peacockin lavalle Magiaa mahantäydeltä -revyytä tehdessä vuonna 2002 eikä ehtinyt näkemään tuon revyyn ensi-iltaa. Teatterin todellinen grand old lady Marjatta Leppänen jatkoi vielä sen jälkeen jokusen vuoden mukana, mutta enää muutamaan vuoteen ei häntä ole lavalla nähty.
Teksti ja kuva: Joni Hildén

Ei kommentteja, oletko sinä ensimmäinen?

Kommentoi