UIT palaa tauon jälkeen Peacockiin – “Mietin yhden yön ja päätin palata juurilleni”

Perinteisesti ensimmäinen kesän merkki on ollut, kun Linnanmäen Peacock-teatterissa kajahtaa ensisoinnut kevätrevyystä. Kaksi vuotta noita sointuja ei ole kuultu, mutta nyt vihdoin ja viimein UIT tekee paluun Linnanmäelle Peacockiin.

Tänä keväänä 5. toukokuuta ensi-illan saavan revyyn nimi on Kiurusta kesään ja sen ohjauksesta vastaa UIT:n monivuotinen konkari, uransa alkumetreistä lähtien Peacockin lavalla heilunut Tiina Brännare. Vaikka Brännare tunnetaan uittilaisena, on hänellä jo useamman vuoden tauko takana.

– Olen ollut 20-vuotias, kun olen tänne ensimmäisen kerran tullut tanssija-koreografina ja siitä sitten joka kesä 22 vuotta. Olen ollut koreografina, apulaisohjaajana ja musiikkinumeroiden ohjaajana. Näyttelijänä, kun valmistuin TEAK:ista, sitten olin sketseissä mukana ja tanssijana. Todella pitkä aika uittilaisena, Brännare muistelee.

Ennen tätä vuotta ei hän ole ollut ohjaajana, mutta nyt sitten on sen aika. Kovin pitkään ei hänen tarvinnut tarjousta miettiä.

– Kun pyydettiin, mietin yhden yön yli ja sitten ajattelin, että palaan juurilleni, Brännare toteaa.

Välivuosien jälkeen Peacockiin

Brännaren tavoin UIT:n lavalle paluun tekee Jukka Rasila, joka on viimeksi näytellyt kevätrevyyssä vuoden 2008 Ville Virtasen ohjaamassa Kymmenen sketsiä, jotka muuttivat maailman. Aikaa on tuosta hetkestä vierähtänyt jo tovi.

– En ole ollut 14 vuoteen täällä. Olin silloin 2004, 2007 ja 2008. En ole ensinnäkään kahteen ja puoleen vuoteen tehnyt hirveästi töitä. Mä en ole treenannut mitään. Ennen kuin sattui korona tulemaan, tein itseni kanssa päätöksen pitää välivuoden, Rasila paljastaa.

Välivuosi venähti sitten muutaman vuoden mittaiseksi, koska korona on estänyt miltei kaikkien näyttelijöiden työnteon viimeisten kahden vuoden aikana. Nyt Rasila vihdoin pääsee sitten toteuttamaan itseään UIT:n lavalle.

– Kuinka mahtavaa oli tulla takaisin tänne treeneihin. Olen melkein itkenyt täällä. Olen taas saanut tämän sosiaalisuuden ja hullun luomisuuden. Kävin Tiinalta varmaan pyytämässä anteeksi, olen ihan kuin häiriöoppilas täällä, kun hölötän ja höpötän. Pää tuottaa koko ajan ja keho haluaa tehdä, ja tanssia. Mulle on ainakin ollut todella piristävää tulla tähän ja ruveta tekemään tätä juttua, Rasila iloitsee.

“Tämä on niin suuri osa elämääni”

Monelle, varsinkin pääkaupunkiseutulaiselle UIT merkitsee kesäkauden avautumista ja suurta viihdespektaakkelia Linnanmäen Peacock-teatterissa. UIT on viihdyttänyt jo vuodesta 1979 lähtien ja se on monelle ollut jokakesäinen traditio, paitsi nyt kaksi viimeisintä vuotta, tosin viime kesänä Nilsiässä pääsi nauttimaan Sari Siikanderin ohjaamasta Kupla vai Uitti-revyystä.

Katsojille UIT:lla on suuri merkitys, mutta niin se on myös niille teatterin tekijöille, joilla on pitkä historia Uudessa Iloisessa Teatterissa. Yksi näistä on tietenkin Tiina Brännare, joka on tämän vuoden show’n ohjaajana, ensimmäistä kertaa urallaan.

– Mulle se merkitsee koko nuoruuden viettämistä, kaikki kesät täällä. Perheen, kun perustin, myös tyttäreni oli lastenrattaissa täällä valvomassa esityksiä. Tämä on suuri osa elämääni, Brännare toteaa istuessaan entisessä pukuhuoneessaan, joka on nykyisin Jukka Rasilan käytössä.

Taiteilijavuoden huipennus

Rasilalle tämä on nyt neljäs kerta, kun hän astuu UIT:n riveissä Peacockin lavalle. Hänelle UIT:n merkitys on hieman erilainen kuin Brännarelle, aivan ymmärrettävästi. Aiempina kertoina, kun Rasila on näytellyt UIT:ssa, on se ollut hänelle talvinäytäntökauden viimeinen projekti.

– Itse koen, että kesä on se, joka katkaisee näyttelijän vuoden. Silloin, kun aikaisemmin olin täällä, en ollut kesäteattereissa. Jotenkin se vuosi tuntuu siltä, että se alkaa syksyllä. Kesäloman jälkeen tehdään joku juttu ja se menee talven yli, ja tehdään siinä juttu. Sitten joka kerta tämä UIT on tullut talven jälkeen sellaisen työputken päätökseen.

– Silloin aikoinaan näitä esityksiä oli ihan järjetön määrä. Niitä oli 80 plus ennakot, kahdeksaan viikkoon. Niitä oli kymmenen viikossa. Se oli silloin sellainen kauden päättävä ja sen jälkeen pääsi kesälomille. En ole koskaan tätä ajatellut kesäteatterina, kun tämä alkaa niin aikaisin. Tämä on sellainen taiteilijavuoden loppurutistus, Rasila pohtii.

Tänä keväänä taiteilijavuoden loppurutistus alkaa 5. toukokuuta ensi-illan merkeissä kello 18. Sitä ennen luvassa on tiistaina 3. toukokuuta alkaen kolme ennakkonäytöstä. Näytäntökausi Peacockissa kestää aina 11. kesäkuuta asti.

Teksti: Joni Hildén

Kuvat: UIT

Lisää Jukka Rasilan kuulumisia uudessa OlkkariViihde Uutiskirjeessämme. Tilaa kirje edullisesti hintaan 10 euroa / kuukausi tai 80 euroa / vuosi.

Ei kommentteja, oletko sinä ensimmäinen?

Kommentoi