Tiina Lymin ohjaama Tarhapäivä on lämminhenkinen komedia miehestä, jonka elämä menee kertaheitolla uusiksi

Enni (Marja Salo), Terttu (Ellen Herler), Paavo (Olavi von Bagh) ja Antti Pasanen (Petteri Summanen). © Solar Films

Tarhapäivä on mainio kuvaus siitä, mitä tapahtuu, kun perheen elämä lähtee uusille raiteille, koska yhtäkkiä tapahtuu jotain täysin odottamatonta.

En ole koskaan ollut suuri Anttia esittävän Petteri Summasen Fani, mutta tässä elokuvassa hän todellakin on kantava voima. Tämä lämminhenkinen komedia näyttää millaiseen pyörteeseen mies joutuu, kun hän yhtäkkiä huolehtiikin pienestä Tertusta. Samaan aikaan Antin poika Paavo aiheuttaa isälleen kevyttä päänvaivaa omilla tempauksillaan.

Tämä elokuva on mielestäni yksi parhaista kotimaisista vuosiin. Kun tulin ulos teatterista ajattelin heti, että tässä tarinassa kaikki palaset olivat kohdallaan. Kaikilla henkilöillä oli tarkka funktio, eikä yhtäkään kohtausta hukattu. Ohjaaja Tiina Lymi on tehnyt todella hienoa jälkeä. Jokaisessa kohtauksessa oli katsojille mietittävää, mutta myös hersyvää huumoria, joka pisti nauruhermot koville.

Tarhapäivän käsikirjoituksesta vastaavat ohjaaja Tiina Lymi ja Anna Viitala. Jokainen elokuva lähtee kehittymään sanoista paperilla, mutta tällä kertaa sanoille oli löydetty loistavat tulkit, jotka herättivät upean tekstin eloon, mutta samalla näyttelijät antoivat todella paljon itsestään ja näin syntyi todella upea kokonaisuus.

Viihteen Olohuone oli paikalla Tarhapäivän kuvauksissa

Varsinkin Petteri Summasen suoritus Antin Roolissa oli järisyttävän hieno. Antti joutui elokuvan aikana moniin vaikeisiin tilanteisiin, mutta Summanen ei epäröinyt, vaan antoi mennä täysillä. Hän on onnistunut luomaan Antista Todella herkän hahmon, jonka selviytymistä uudenlaisen arjen tilanteista oli ilo seurata.

Tarhapäivän keskiössä on Tertun äiti Enni, jota näyttelee Marja Salo. Enni joutui onnettomuuteen, jonka vuoksi hän päätyi sairaalaan. Marja Salo onnistui luomaan hahmon, joka vaikutti ainakin minuun todella paljon. Ennin onnettomuudesta johtuvat epävarmuudet tulivat esiin todella raastavalla tavalla. Lopulta Enni ajautui pohtimaan elämän suuria kysymyksiä. Löysikö hän lopulta elämäänsä onnen?

Ellen Herler ja Olavi von Bagh © Solar Films / Sami Kuokkanen

Olavi von Bagh ja Ellen Herler nähdään Paavon ja Tertun rooleissa, Molemmat näyttelijät tekivät loistavaa työtä. Tertun ja Paavon muodostama kaksikko pisti Antin kärsivällisyyden todella koville. Kun nämä kolme näyttelijää olivat yhtä aikaa valkokankaalla, niin tiedossa oli todella vauhdikasta menoa. Tästä kolmikosta huokui aidon välittämisen tunne.

Tämä elokuva kannattaa todellakin käydä katsomassa, sillä se on yksi parhaista viime vuosien suomalaisista elokuvista. Tarhapäivä saa ensi-iltansa 15.11.

@Nordisk Film Finland

Teksti: Juho Kojima

Ei kommentteja, oletko sinä ensimmäinen?

Kommentoi