Pienellä majakkasaarella tapahtuu kummia – Lighthouse vie katsojan mustavalkoiselle matkalle

Williem Dafoe in director Robert Eggers THE LIGHTHOUSE. Credit : A24 Pictures

Robert Pattinson ja Willem Dafoe näyttelevät kahta majakanvartijaa, jotka lähetetään syrjäiselle Uuden-Englannin saarelle, jossa heidän tehtävänään on huolehtia rähjäisestä majakasta. Kaikki ei kuitenkaan suju aivan suunnitelmien mukaan, vaan saarella alkaa tapahtua kummia. Tämä Robert Eggersin ohjaama elokuva on mainio kuvaus siitä, mitä ihmiselle tapahtuu, kun mieli järkkyy.

Elokuvan kuvauksesta vastasi Jarin Blaschke. Lighthouse on kuvattu kokonaan mustavalkoisena 35 mm:n filmille. Tällaiset valinnat luovat teatteriin erityisen tunnelman. Blaschke antaa kameran viipyillä kohtauksissa, näin katsojalle jää aikaa keskittyä näyttelijöiden suorituksiin.

Ohjaaja Eggers onnistui luomaan elokuvaan todella tiiviin tunnelman. Ainakin omalla kohdallani kävi niin, että jännitys tempaisi minut täysin mukaansa. Luulisi, että tarinan rakentaminen kahden henkilön ympärille olisi todella vaikeaa, mutta Eggers suoriutui haasteessaan todella hienosti. Tässä kohtaa on pakko kehua elokuvan käsikirjoitusta, jonka Robert Eggers kynäili yhdessä Max Eggersin kanssa. Molemmat näyttelijät pääsivät nauttimaan hienosta dialogista.

Varsinkin Willem Dafoe pääsi käyttämään kaikkia taitojaan. Välillä kuulosti siltä, kuin hän olisi lukenut William Shakespearen tekstejä, niin kauniisti soljui Dafoen esittämän Thomas Waken puhe tässä elokuvassa. Wake on todella jääräpäinen vanhempi majakanvartija, joka pomottaa nuorempaa alaistaan todella kovalla kädellä. Dafoe onnistui tälläkin kertaa lähes täydellisesti. Olen aina pitänyt hänen äänestään, joka vangitsee kuulijan/katsojan täydellisesti.

Robert Pattinson tekee mielestäni lähes Oscarin arvoisen suorituksen, sillä hän on monissa kohtauksissa ilman vastanäyttelijää, mutta tästäkin huolimatta hän tekee todella vakuuttavaa jälkeä. Nuorempi majakanvartija Ephrain Winslow ei oikein löydä paikkaansa ja tämä vie hänet törmäyskurssille Waken kanssa. Pattinson on parhaimmillaan, kun hän pääsee mittelemään voimiaan Dafoen kanssa. Tämä parivaljakko on täyttä kultaa!

Mielestäni Lighthouse ei ole kauhuelokuva, vaan kyseessä on psykologinen thrilleri, elokuvaa nimittäin markkinoidaan kauhuna. Lighthouse saa ensi-iltansa 15.11.

Trailer:@ Universal Movies Finland

    Teksti: Juho Kojima                                                                                   

Ei kommentteja, oletko sinä ensimmäinen?

Kommentoi