The Circle näyttää virtuaalimaailman karun todellisuuden

Suomen elokuvateattereihin saapuu parin viikon päästä Emma Watsonin ja Tom Hanksin tähdittämä elokuva The Circle. Elokuva kertoo siitä, mitä tapahtuu, kun antaa elämänsä täysin virtuaalitodellisuudelle.

Emma Watson esittää elokuvassa Mae Hollandia, joka on töissä vakuutusyhtiössä asiakaspalvelijana, mutta unelmoi paremmasta työstä jossain aivan muualla kuin tylsässä vakuutusyhtiössä.

Onni potkaisee Maeta, kun hänen ystävänsä Annie soittaa ja kertoo, että yritys jossa tämä ystävä on töissä, etsii uusia työntekijöitä. Mae pääsee haastatteluun ja onnistuu vakuuttamaan haastattelijaa, ja saa paikan. Työ vaikuttaa unelmatyöltä Maelle eikä palkkakaan ole kovin huono, eduista puhumattakaan.

Yritys, johon Mae pääsee töihin, on teknologiafirma nimeltä Circle. Sen yrityksen pääasiallinen tarkoitus on tiedon jakaminen ja he korostavat avoimuutta. Mae uppoutuu entistä syvemmälle yrityksen periaatteisiin ja alkaa jakaa omaa elämäänsä verkossa 24/7.

Oman elämän täydellisessä jakamisessa verkossa on omat varjopuolensa ja siinä kärsivät ihmissuhteet. Lopulta asiat menevät niin pitkälle, että vahingot, mitä eteen tulee ovat lopullisia ja saavat Maen tolaltaan.

Elokuva näyttää sen, kuinka paljon teknologiasta ja virtuaalisuudesta on hyötyä, mutta myös sen, kuinka paljon siitä voi olla haittaa. Muun muassa se, kun Mae päivittää naapurin pojan Mercerin tekemän työn verkkoon, niin se johtaa monien ihmisten toimesta tämän naapurin pojan piinaamiseen eläinaktivistien toimesta.

Pojan kohtalo on juuri se, mikä saa myös Maen ajattelemaan, että onko tuo kaikki nyt niin viisasta ja tarpeellista. Lopulta se johtaa myös jopa hieman yllättävään, mutta erittäin rohkeaan loppuratkaisuun, jonka voisi sanoa olevan jopa onnellinen ja sellainen, missä paha saa tyypilliseen tapaan palkkansa.

Visuaalisesti elokuvassa havaitsi kahden eri maailman erot. Sävyt olivat harmaampia ja tylsempiä siinä maailmassa, jossa Mae Holland ennen eli kuin sitten siinä virtuaalimaailmassa, jossa ihmiset olivat kauniita ja värit kirkkaita.

The Circlen johtajaa karismaattista Eamon Baileyta esitti vakuuttavasti Tom Hanks. Nallekarhumainen Bailey, vaikka olikin huijari, oli silti hyvin sympaattinen mies. Pelkästään Emma Watsonin ja Tom Hanksin takia tämä elokuva kannattaa käydä katsomassa.

Teksti: Joni Hildén

Kuvat: The Circle lehdistömateriaali

Ei kommentteja, oletko sinä ensimmäinen?

Kommentoi