Taitelijajuhlaansa viettävä Pola Ivanka sai vaikutteita nimeensä James Bondista

Suomalaisen drag-taiteen yksi edelläkävijöistä, Pola Ivanka viettää 30-vuotistaitelijajuhlaansa tänä vuonna. Syksyllä juhlavuosi huipentuu Savoy-teatteriin, mutta sitä ennen hän ehtii viihdyttämään yleisöä Pride-viikolla Helsingin KokoTeatterissa.

Pola, Piano and Pride, kolme kovaa P:tä. Pride-viikon kunniaksi laulan dragin kuningattaren Dame Shirley Bassin katalogia siellä läpi. Mua säestää Marko Hilpo, pianotaiteilija taiturimaisesti. Kyllä me vedetään varmaan euroviisukin vähän niin kuin aikuisen naisen pauloissa ja tietenkin nämä mun omat biisit, jotka on kirjoitettu tässä viimeisen vuoden aikana, Pola valaisee.

Pola Ivanka astelee lavalle KokoTeatterissa perjantaina kello 19. Muutama viikko sitten uuden kappaleensa Olen kuningatar julkaissut artisti on uransa ajan esiintynyt taiteilijanimellä ja hänen oma nimensä on ollut tietynlaisen salaisuuden varjossa. Nykyisin tuota salaisuuden verhoa on myös hieman paljastettu.

– Usein keikoillakin nykyään esittäydyn, että olen drag-solisti Pola Ivanka, oikealta nimeltä Mika Tepsa. Se on yleensä ihmisistä hirveän hauskaa ja ajattelevat, onko tässä joku vitsi. Se ei ole vitsi, vaan se on ihan tosi juttu, Pola Ivanka alias Mika Tepsa paljastaa.

Nimeen vaikutteita suomalaisesta iskelmäkuningattaresta ja James Bondista

Mika Tepsan ura käynnistyi 30 vuotta sitten, kun hän liittyi harrastajaporukkaan vuonna 1993. Tuolloin myös syntyi hänen taiteilijanimensä Pola Ivanka, jonka esikuvat tulevat niin Suomesta kuin maailmaltakin.

– Ensimmäisiä rooleja oli Lea Laven, mutta Paula Koivuniemi tuli siihen hyvin nopeasti mukaan myös, vähän siitä syystä, kun mulle laitettiin maskit naamaan, olin hyvin Paula Koivuniemen näköinen jo valmiiksi ja se luonnostaan ajautui mulle drag-hahmoksi.

– Leikkimielellä mua sanottiin aina Paulaksi siinä harrastajashow-ryhmässä, mutta päätettiin sitten, että taitelijanimeni ei voi olla oikein Paula, vaan pitäisi olla jotain muuta. Siitä se sitten lyheni siihen Polaan.

Kun etunimi oli keksitty, alkoi pohdinta sukunimestä.

– Se tuli sitten vähän sitä kautta, että neuvostoagentti Pola Ivanova esiintyy James Bond Kuolemankatse-leffassa ja siitä se muokkautui sen takia, kun ihailimme kollegani kanssa Ivana Trumpia ja Ivanan tytär on nimeltään Ivanka. Siitä tuli tämä yhdistelmä Pola Ivanka.

Playback vaihtui omaksi lauluksi

Aluksi Pola Ivanka esitti, kuten muutkin drag-artistit erilaisia hahmoja ja laulut laulettiin playbackina, ilman omaa ääntä. Muutos tuli vuosia myöhemmin, kun Pola halusi alkaa laulamaan omalla äänellä. Nykyisin hänen show’nsa perustuukin enemmän omalla äänellä laulettaviin kappaleisiin eikä muiden matkimiseen.

– Olin kymmenen vuotta tehnyt drag-show’ta ja ajattelin, että haluaisin jotenkin muuttaa sitä, kun en päässyt enää siinä playbackin eteenpäin eikä se antanut enää mitään. Mietin, että uskaltaisinko laulaa ja sitten aloin pikkuhiljaa laulamaan näissä esityksissä itse ja kai se onnistui jotenkin, kun siitä on palkkaakin maksettu, Pola kertaa.

Oma lukunsa oli sitten Polan nykyinen ulkonäkö esiintymisen osalta. Usein on totuttu näkemään, että drag-artistit ajavat partansa pois ja ovat siloposkisina lavalla, mutta Pola Ivanka nähdään nykyisin lavalla meikeissä sekä omassa parrassaan.

– Nykyään haluan esiintyä kaikissa karvoissani. Keikallakin sanon, että kaikissa karvoissani saatte minut. En suostu enää sheivaamaan mitään sen takia, että voisin tehdä dragia lavalla. Mulla voi olla lavalla parta ja säärikarvat ajamatta, ja olen silti ihan gorgeous, artisti tuumaa.

“En haluaisi missään tapauksessa tehdä show’ta noin”

Suomessa drag mielletään vielä hahmojen esittämiseksi ilman, että esittäjän omaa ääntä kuullaan lauluissa. Maailmalla on jo yleistynyt ilmiö siitä, että dragia tehdään samalla tavalla kuin Pola on sitä jo vuosien ajan tehnyt.

– Mä luulen, että Conchita Wurstin esiintulo silloin Euroviisuissa kymmenen vuotta sitten oli sellainen todella iso vedenjakaja. Mä ajattelin itse silloin, että ei noin. En haluaisi missään tapauksessa tehdä show’ta noin niin kuin Conhita tekee. Nyt mä teen tällä hetkellä ikään kuin vähän samankaltaisesti kuitenkin.

– Niin se vain taiteilijan mieli, kun se on avoin ja oppimiselle kyvykäs, alkaa muuttaa itseään. Totta kai joissakin asioissa voi olla ehdoton, mutta kannattaako?

Suomen Conchita Wurst tai Adam Lambert, kuinka vaan halutaan sanoa, nähdään siis perjantaina lavalla Helsingissä KokoTeatterissa kello 19. Mitä sitten oikein on luvassa, kun Pola Ivanka estradille astelee?

– Vaikuttava, sentimentaalinen ja tietenkin mun tyyliin itseironinen ilta. Aina sanonkin, että minä laitan Polaa, ihan panen kuusi nolla siellä lavalla koko ajan. Saa myös nauraa, jotta ei tarvitse itkeä koko ajan.

Juhlavuosi huipentuu Savoy-teatterissa 8. marraskuuta, jolloin Pola Ivanka nousee estradille kello 19. Hänen juhlashow kantaa nimeä Pola Ivanka: Olen kuningatar.

Teksti ja kuvat: Joni Hildén

Ei kommentteja, oletko sinä ensimmäinen?

Kommentoi