Taistelija Kulju valmis Moto GP-haasteeseen

Vuonna 2002 vakava lumilaudalla sattunut onnettomuus pysäytti 15- vuotiaan Ulla Kuljun maailman ja asetti nuoren naisen elämän aivan uudenlaiseksi. Alaraajavamma vei hänet pyörätuoliin ja elämä muuttui.
Luovuttaminen ei kuulunut naisen sanavarastoon, vaan tahto oli niin kova, että hän liikuntarajoitteisuudestaan huolimatta aloitti kilpailemisen moottoripyörällä. Nyt Kuljun tie vie MotoGP-sarjaan, jossa hän pääsee kisaamaan ensimmäisenä naispuolisena kilpailijana.
– Kausi alkaa virallisesti Le Mansin MM:stä. Botniaringin kisat jää Suomesta välistä, mutta Kemorassa ajan ihan normaalisti taas Suomessa ja ihan kaikki muut, Alastaro ja Motoparkki. Pärnusta en ole vielä ihan varma. Se on muutenkin epävarma, että järjestetäänkö sitä, Kulju vahvisti.
Vauhti on ollut kovaa ja jopa osa hänet radalla testaamassa nähneistä ovat olleet järkyttyneitä siitä. Ennakkoluulottomasti Kulju lähtee kohti Le Mansia. Nainen lähtee kilpailemaan MotoGP-radoille oman tallinsa, Kulju Racingin nimellä.
– Valmentajana mulla on koko kauden ajan Marko Rättö, joka on itse ajanut Superbikea. Mekaanikkona ja lähettäjäni toimii Pertti Lindegren ja Sami Vieltojärvi. Törnqvistin Lasse on siinä mukana sitten mediana ja tallipäällikkönä, Kulju paljasti tiiminsä.
Ulla Kulju oli esittäytymässä MP-messuilla, kuten oli sitä myös viime vuonna. Verrattaessa vuoden takaisiin messuihin, niin eroa oli hänen mukaansa hyvinkin paljon. Vuodessa on tapahtunut paljon ja Kulju on saanut jopa oman legosarjankin.
– Vuosi sitten kun tulin messuille, niin kukaan ei tiennyt, että kuka olen ja vähän oli sillä tavalla, että älkää nyt katsoko, täällä mä nyt olen ja ketä tämä nyt kiinnostaa. Nyt kun tulin tuomaan tänne kamaa, niin porukka morjestaa ja kaikki tunnistaa. Se on ihan käsittämätöntä, en olisi voinut vuosi sitten kuvitellakaan, Kulju totesi.
Vammansa kanssa toimeen tuleva Kulju on loistava esimerkki kaikille siitä, mitä voi saavuttaa, vaikka ei lähtökohdat ihan sitä mitä terveellä ihmisellä on. Kulju on innoittajana myös muille samankaltaisissa tilanteissa oleville. Innoissaan on myös Viihteen Olohuoneen toimittaja Satumari Tinell, joka itse sairastaa MS-tautia.
– Kun olen seurannut alusta lähtien, niin siinä on ollut henkeäsalpaavaa se, mitä olet kahdessa vuodessa saavuttanut. Sellaiset, joilla ei ole samalla tavalla fyysisiä esteitä kuin meillä kummallakin, joutuvat työskentelemään vuosikausia sen eteen, minkä olet näin nopealla ajanjaksolla saavuttanut, Tinell fiilisteli Kuljulle.
Teksti ja kuvat: Joni Hildén

Ei kommentteja, oletko sinä ensimmäinen?

Kommentoi