Seksi venäläisvakoojien valttina Red Sparrow-elokuvassa

Francis Lawrencen uusin elokuva on jännäri, jossa hehkutetaan venäläiskaunottarien vetovoimaa. Naisagenttien tulee olla valmiina kaikkeen, jopa luovuttamaan ruumiinsa valtion käyttöön.

Alun lähtökohdat Red sparrow-elokuvalle ovat herkulliset. Kylmän sodan runtelemalla Venäjällä Jennifer Lawrencen näyttelemä jalkansa murtanut ballerina Dominika Egorova kiristetään mukaan sadistiseen vakoojakoulutukseen. Valmistuttuaan niin kutsutuksi ”Varpuseksi,” on uuden agentin ensimmäinen kohde CIA-agentti Nate Nash (Joel Edgerton). Tällä puolestaan on oma lehmä ojassa työnpuolesta Budapestissa. Alkaa vaarallinen kissa-hiiri-leikki, jossa käänteet seuraavat toisiaan aina yllättävään loppuun saakka.

Elokuvan käsikirjoituksesta vastaa Revolutionary roadin (2008) ja The lone rangerin (2013) takana oleva Justin Haythe ja se perustuu Jason Matthewsin samannimiseen romaaniin. Varsinkin upean Revolutionary roadin jälkeen on vaikea käsittää, miten käsikirjoittaja on vajonnut näin alas?

Kiinnostuksen herättävää alkua seuraava Egorovan koulutusjakso saa mielenkiinnon herpaantumaan pahemman kerran. Kun naiset on laitettu riisutumaan, voi lopun päätellä ex-ballerinan sanoista: ”Laitoitte minut huorakouluun.” Itse agenttikieroiluun päästään toden teolla pureutumaan vasta elokuvan ollessa puolessa ja pitkitetty loppu sai allekirjoittaneen huokailemaan.

Vaikka brutaali ja naisten paljaita reisiä esittelevä onkin, ei elokuva niiden lisäksi enää onneksi sorru ylipitkiin toimintakohtauksiin. Red Sparrown on ohjannut Wienistä kotoisin oleva Francis Lawrence, joka selvennyksen vuoksi ei ole sukua pääosan esittäjälle. Kaksikko on toisilleen tuttu Nälkäpeli-elokuvasarjasta ja yhteistyö sujuu jälleen mallikkaasti. Viime vuonna teattereissa pyörineessä It comes at night-elokuvassa näytellyt Edgerton puolestaan on helpompi mieltää perheen isäksi kuin asetta heiluttavaksi agentiksi. Loppujen lopuksi Red Sparrow on mitään uutta tarjoamaton agenttiseikkailu, jonka jaksaa katsoa kerran ja se saa yhden pisteen viidestä.

Teksti: Janne Kaarenoja

Kuvat: Murray Close

Ei kommentteja, oletko sinä ensimmäinen?

Kommentoi