Samppa Batal mukailee Aki Kaurismäkeä elokuvassaan Äiti

Vapauduttuaan vankilasta Eeva (Jaana Saarinen) palaa vanhalle kotiseudulleen, mukanaan vain olkalaukku, kännykkä ja yllä olevat vaatteet. Hän haluaa löytää aikuiseksi kasvaneen tyttärensä, mutta paikalleen pysähtynyt kylä tekee selväksi, että Eeva ei ole tervetullut. Epätoivoinen löytöretki saa odottamattoman käänteen, kun keltaisesta pakettiautosta ojentuu auttava käsi.

Äiti on vähäpuheinen elokuva, jossa ei todellakaan turhia jaaritella. Saattaa kulua monta minuuttia ilman sanaakaan. Mieleeni nousi Aki Kaurismäen tapa kertoa suomalaisesta elämästä. Äiti käyttää paljon samoja elementtejä. Tarina nojaa täysin Saarisen suoritukseen. Yleensä tämä voi aiheuttaa ongelmia, mutta tällä kertaa uhkapeli kannatti, sillä Saarisen suoritus on lähes täydellinen kaikessa minimaalisuudessaan.

Vaikka välillä tuntuukin, että elokuvassa ei ole muita henkilöitä kuin Eeva, niin keltaisen pakettiauton kuljettajaa Kallea esittävä Matti Pajulahti on nostettava esiin. Kallen tarjoama vastakohta on rakennettu oivalla tavalla. Pajulahden tapa esittää Kallea on jähmeä, mutta samalla erittäin lämmin.

Ohjaaja Samppa Batal kertoi elokuvan lehdistötilaisuudessa, että tarinan lähtökohta oli ajatus siitä, että jokaisen ihmisen lähipiiristä löytyy henkilö, jonka tekemisiä emme voi hyväksyä. Tässä tarinassa kyse on murhasta. Batal on toisaalta onnistunut rakentamaan mielenkiintoisen kokemuksen, mutta samalla on todettava, että Suomessa on tuotettu aika monta saman kaavan ympärille rakennettua elokuvaa.

Äiti on yksi tarina lisää synkässä suomalaisten tarinoiden ketjussa, joka sisältää joukon toivottomia kertomuksia. Onko suomalaisten maailma todellakin näin synkkä, toivottavasti ei. Olen alkanut kyllästyä jatkuvaan murheeseen, joka paistaa läpi suomalaisista elokuvista On pakko todeta, että Äiti saa katsojansa tuntemaan suurta murhetta, eikä tunnelin päässä näy paljon valoa.

Toivon todella, että Jaana Saarinen saisi roolistaan Jussin, sillä se on aivan omalla tasollaan. En ole pitkään aikaan yhtä vahvaa suoritusta.

 

Teksti: Juho Kojima

Kuvat: elokuvasta Äiti

Trailer: Black Lion Pictures OY

 

Ei kommentteja, oletko sinä ensimmäinen?

Kommentoi