Saatana vierailee Willensaunassa

Saatana saapui tänä syksynä Suomen Kansallisteatterin Willensaunaan, kun ohjelmistoon tuli näytelmä Mestari ja Margarita. Itse asiassa vaikka näytelmän esityspaikkana on Willensauna, niin tarina tosiasiassa käydään Moskovassa, jonne Saatana siis apureineen saapui.

Mihail Bulgakovin teoksen Kansallisteatteriin on ohjannut ja dramatisoinut Anne Rautiainen. Näytelmän tarina on sinällänsä hyvinkin rankka, sillä siinä puhutaan kuolemasta ja hulluudesta. Siinä jopa roolihahmoja kuolee. Siitä huolimatta esityksessä on kevyitäkin hetkiä.

Esitys on mestarillisen taitavasta tehty, erinomaisten näyttelijöiden toteuttama, josta ei huumoriakaan vakavista aiheista huolimatta puutu. Saatanan rooliin ei olisi voinut kuvitellakaan täydellisempää näyttelijää kuin Marc Gassot kaikkine viekkaine ilmeineen ja juonitteluineen.

Erityisesti esiin nousi Juha Varis Saatanan apulaisena, joka pisti peliin koko näyttelijäntaitonsa ja antoi yleisölle todellakin parastaan. Esimerkiksi kohtaus, jossa hän juoksi pakoon häntä takaa-ajavia poliiseja, oli vallan mainio.

Mestari ja Margarita tarjosi katsojalleen tuulahduksen Venäjältä, Moskovasta. Samalla se tarjosi myös kurkistuksen isomman rajan taakse. Katsomossa saattoi aistia polttavan kuuman Helvetin ja nähdä kuinka piru apureineen onnistuu houkuttelemaan ihmisparan luokseen tai ainakin saamaan pään sekaisin. Piipahtipa estradilla välillä myös Pontius Pilatuskin ja ristiinnaulittu Jeesus.

Näytelmä tarjosi katsojalleen upeine lavasteineen sekä mahtavine näyttelijäsuorituksineen kahden ja puolen tunnin mittaisen matkan niin Helvettiin kuin neuvostoaikaiseen Moskovaan.

Teksti: Joni Hildén

Kuvat: Suomen Kansallisteatteri

Ei kommentteja, oletko sinä ensimmäinen?

Kommentoi