Odotus on ohi Pirtumiehet ensi-iltaan

Kuvassa: vasemmalta oikealle Juha Kulmala, Joni Leponiemi, Raisa Sorri ja Ninni Kekki.

Rauman teatterissa odotus päättyy ensi lauantaina, kun Pirtumiehet saavat vihdoin ensi-iltansa kahdeksan kuukautta myöhässä. Näytelmän ensi-ilta piti olla alunperin jo tammikuussa.

– Tämä on hieno hetki, kun näytelmä saadaan nyt vihdoin ensi-iltaan. Harjoitukset tätä varten aloitettiin jo kymmenen kuukautta sitten. Syksyn esitysten lipunmyynti on käynyt vilkkaasti. Kesäteatterin menestys jo osoitti sen, että elämä tässä on sentään voittamassa, totesi Rauman teatterin talousjohtaja Harri Natunen.

Pirtumiehet perustuu romaanin päähenkilön Ruohosen Vikun pojanpojan Jarmo Impolan käsikirjoitukseen. Impolan tekstin pohjalta sitten Tapio Koivukari kirjoitti Pirtumiehet-romaanin. Romaanin dramatisoi näytelmäksi ohjaaja Sakari Kirjavainen yhdessä Koivukarin kanssa.

– Tämä on ollut monipuolinen matka tähän asti. Dramatisointi oli helppoa, koska henkilöhahmot olivat niin mainioita. Tässä näytelmässä musiikin tehtävänä on toimia tunneskaalan selventäjänä, kertoili Kirjavainen.

Musiikin säveltäjä Perttu Suominen kertoi, että hänen sävellyksissä on jonkinnäköinen kansanmusiikkipohja ja löytyyhän joukosta myös yksi murhaballadi.

Rooleissa ovat Rauman teatterin vakiokaartista Juha Kulmala, Ninni Kekki, Mona Lehtola ja Raisa Sorri. Vierailijoista Joni Leponiemi on nähty Raumalla jo aiemmin näytelmissä Mitä yhdestä särkyneestä sydämestä ja Sebastian – kahdesti syntynyt.

– Näyttelijälle on aina mielenkiintoista päästä tekemään uutta tekstiä, joka perustuu vielä oikeasti eläneisiin henkilöihin, sanaili Leponiemi.

Vierailijoista toinen eli Aarni Kivinen onkin sitten ensimmäistä Rauman teatterissa ja roolinaan hänellä on raumalaisen konstaapelin rooli.

– Olihan se helsinkiläispojalle pieni haaste näytellä raumalaista poliisia, naurahti Kivinen.

Pirtumiesten ensi-ilta lauantaina 11.9. klo 18.00.

Teksti ja kuva: Jouni Mikola
Twitter: @JouniMikola
Video: Rauman teatteri

Ei kommentteja, oletko sinä ensimmäinen?

Kommentoi