Naisvuoren kesäteatterissa palataan Leppävaaran maisemiin

Mikkelissä Naisvuoren kesäteatterissa pyörii tänä kesänä legendaarisen suosikkisarjan Metsoloiden näytelmäversio, joka kantaa nimeä Metsolat – Urjanlinna. Näytelmän on ohjannut 90- luvulla Metsoloissa Eeva Metsolaa näytellyt Mikkelin teatterin johtaja Katriina Honkanen.

Dramatisoinnin näytelmään TV-sarjan pohjalta on tehnyt jo TV-sarjan käsikirjoitustiimiin kuulunut ja itse TV-sarjassa näytellyt Miisa Lindén. Alkuperäisen käsikirjoituksen ovat tehneet Carl Mesterton ja Curt Ulfstedt.

Metsolat, joka monelle on hyvin tuttu tarina, sijoittuu Kainuussa, Hoikan kylässä sijaitsevan Leppävaaran tilan ja Metsoloiden perheen elämään. Leppävaaran tilan emäntänä ja isäntänä ovat Antti ja Annikki Metsola, joilla on viisi lasta.

TV-sarjassa tarina pyörii kokonaisuutena perheen ympärillä eikä ole keskittynyt ainoastaan muutamaan hahmoon, kun taas Mikkelin teatterin näytelmäversiossa tarina keskittyy Eevan ja Erkin tarinoihin. Eeva Metsola opiskelee näytelmän alussa Tampereella lääkäriksi, jossa hän  tapaa tulevan miehensä Stigin, joka on, kuten televisiosarjassakin, ensin Eevan veljentyttären Liisan poikaystävä.

Erkki puolestaan on entinen hiihtäjä, joka on uransa jälkeen pudonnut pohjamutiin ja viina on vienyt miestä. TV-sarjassa Erkki päätti ryhdistäytyä, kun tuli sarjan ensimmäisessä jaksossa kotiin humalassa, jolloin koko perhe oli paikalla. Näytelmään Erkin kotiinpaluu oli dramatisoitu siten, että suku oli kokoontunut perunkirjoituksiin.

Periaatteessa näytelmässä on kaikki oleellinen mukana televisiosarjasta, jotka ovat tapahtuneet Eevan sekä Erkin elämässä. Erkki saa Urjanlinnansa eli laskettelukeskuksensa, kuten myös televisiosarjassa, jossa se on yksi keskeisimmistä juonikuvioista. Kuten televisiosarjassa, myös näytelmässä Kari Kaukovaara, Metsoloiden kaukainen sukulainen, yrittää kampittaa Erkin bisneksiä.

Näytelmästä tunnisti kyllä Metsoloiden hengen, vaikka välillä tuntui katsovan Metsoloita kaukaisesti muistuttavaa tarinaa. Kuten yleensä kesäteatterissa, niin myös tässä näytelmässä, huumori oli osana tarinaa ja hauskoja letkautuksia, joihin yleisö reagoi nauramalla, oli useita mukana.

Vaikka näytelmän oli ohjannut Metsoloiden vakiokaartiin kuulunut Katriina Honkanen, niin lavalle ei alkuperäisestä televisiosarjasta nähty yhtäkään näyttelijää. Se oli tietyllä tavalla kyllä sääli, mutta se ei heikentänyt tarinaa kuitenkaan. Jimmy Asikainen Erkki Metsolan roolissa, ei nyt tietenkään ollut Kari Hakalan veroinen, mutta suoriutui tehtävästään kiitettävästi.

Katriina Honkanenkaan ei palannut omaan vanhaan rooliinsa Eeva Metsolana, vaan roolin näytteli Riina Uimonen. Hänen olemuksestaan huokui jotain sellaista, mitä totuimme televisioiden ääressä Eevasta näkemään. Samaan hengenvetoon on kuitenkin todettava, että Stig Eklundin roolia näytellyt Tuukka Jukola taas ei omannut samanlaista karismaa, mitä Mikael Anderssonilla Stiginä oli.

Kokonaisuutena näytelmä ajoi kyllä asiansa, vaikka vähän jäi fiilis, että tarina pomppi hieman kohtauksesta toiseen eikä nivoutunut tarpeeksi yhteen. Tähän olisin toivonut, että olisi kiinnitetty enemmän huomiota dramatisointivaiheessa. Samoin tarinaa oltiin muutettu tietyiltä kohtauksilta dramatisoinnin yhteydessä, joka oli pienoinen pettymys. Silti Viihteen Olohuone voi suositella näytelmää kaikille, niin Metsoloiden ystäville kuin niillekin, jotka ei sarjaa välttämättä olleet seuranneet.

Teksti: Joni Hildén

Kuvat: Jere Lauha / Mikkelin Teatteri

Ei kommentteja, oletko sinä ensimmäinen?

Kommentoi